България

Отлагането на оставката тласка България към зимна икономическа катастрофа

Борисов винаги в кризисни ситуации е работил интуитивно, директно в своя полза. Когато се е оттеглял е било защото е преценявал, че това е добрият момент за него да отиде на избори, а когато не го е правил, е защото вижда, че ще ги загуби.

Очевидно е, че него го е страх, че първо – много тежко ще загуби предсрочни избори, и второ – твърде много скандални далавери на властта не са заметени и могат много бързо да бъдат разкрити от едно служебно правителство.

Реално той има още няколко часа или дни, в които може да се покаже като държавник на раздяла с българските граждани. С оттеглянето си, а и с известен натиск върху партията си, да помогне ние заедно като политици, но най-вече като общество, да павираме един успешен път напред. Ние сме изправени на ръба на много тежък икономически колапс, да не използвам тежка дума като ‚катастрофа‘. В момента на масата е най-големият финансов пакет в българската история. Как да тръгне сегашното правителство да разпределя десетки милиарди? Че то няма доверие да похарчи 5 лева, това е видимо. Ако бъдат усвоени, т.е. откраднати както по сегашния начин, това ще предизвика два взрива едновременно. Един в българското общество и един в европейските партньори.

Видя се, че има европейска реакция. Идната седмица, на 10-ти септември, предстои публично изслушване в Комисията по граждански свободи и правосъдие на Европейския парламент. И в непосредствено бъдеще, може би още в средата на септември, предстои пленарен дебат за кризата в България, който е предизвикан от мое питане до Европейската комисия и 55 подписа на европейски депутати, които събрахме заедно с колегата Елена Йончева.

Всеки ден, в който сегашното правителство удържа властта, има огромна цена. Всеки ден, в който се отлага оставката и следващите разумни стъпки на национална консолидация, е ден, който ни тласка към зимна икономическа катастрофа. Неслучайно припомних пожара на Партийния дом преди 30 години. Тогава с цялата тази провокация, с тази ченгеджийска операция, Луканов успя да запази властта си за още 5-6 месеца. Тези 5-6 месеца доведоха до Лукановата зима, която мнозина помнят.

В момента мизерните резерви на българската държава се хвърлят буквално по Фейсбук от Премиера с цел да се успокоят отделни групи от обществото и да се притъпи техния гняв. Защото гневът е в цялото общество и опитите със залъци хляб да бъдат запушвани устите на отделни групи хора за броени дни ще доведат до едно много опасно опразване на хазната.

Радан Кънев

фейсбук

 

редактор

Recent Posts

Реал Мадрид е цар на Испания за 36-ти път

Барселона загуби от Жирона с 4:2...

29 минути ago

Убиха 41-годишен мъж в Солун

Полицията издирва трима души...

41 минути ago

Проф. Иво Петров: Изживяваме един катаклизъм, от който не знам дали ще се измъкнем

Според него страната ни не върви в правилната посока...

2 часа ago

Реал Мадрид надви Кадис с 3:0, все по-близо е до титлата

"Белият балет" чака издънка от Барселона...

2 часа ago

Църквата в навечерието на Възкресение: Светлината и животът тържествуват властно

Врачанският митрполит Григорий отправи синодално пасхално послание...

2 часа ago
image0 (9K)