Отличиха двама казанлъчани

Общинските съветници на днешното си редовно заседание в зала „Инфра“ отличиха двама свои съграждани за изключителни заслуги в културния живот на Казанлък, научи ЗАРАТА

Цветан Цочев бе отличен със званието „Почетен гражданин на град Казанлък“ за изключителен принос в развитието на културата в Казанлък, за огромния труд за съхраняване на българското танцово изкуство и за популяризиране на българския фолклор по света.

Надя Тончева бе удостоена с вписване в „Почетната книга на град Казанлък“ за нейните изключителни постижения в областта на музикалното изкуство. Като дългогодишен изпълнител, педагог и преподавател тя е допринесла за съхранение на българското и световно музикално наследство.

В мотивите за Цветан Кирилов Цочев се посочва, че той е главен художествен ръководител на Ансамбъл за народни песни и танци „Искра“. Човек, отдаден на българските народни песни и танци и на българските деца, които учи с много любов не само на сложните танцови стъпки, но и на безкрайна обич към българската народна песен и танцово изкуство. Повече от 40 години в своя съзнателен живот и професионален път Цветан Цочев посвещава на фолклора и всеотдайно работи за неговото съхранение и развитие в Казанлък.

Благодарение на неговия труд и умението му да работи с подрастващите, над 5000 деца – музиканти, танцьори и певци, се докосват до магията на българския фолклор. Част от тях продължават пътя си в професионални танцови състави, като ръководители, хореографи, танцьори, певци и музиканти, продължавайки да носят радост и гордост на жителите на община Казанлък. Цветан Цочев е носител на едно от най-високите държавни отличия – орден „Кирил и Методий“ – ІІ степен, и на специалната награда на CIOFF – България. С множеството си изяви на международни сцени Цветан Цочев и ръководеният от него ансамбъл „Искра” популяризират Казанлък и Долината на розите и тракийските царе, като превръщат българските ритми в най-красивия посланик на нашата страна по света. Цветан Цонев е хореограф и на традиционния ритуал „Розобер” по време на Празника на розата.

Надя Тончева е родена в гр. Казанлък на 24.07.1961 г. завършва средното си образование в Национално музикално училище „Христина Морфова“ гр. Стара Загора, специалност пиано. Висшето си образование завършва в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „проф. Асен Диамандиев“ гр. Пловдив. От 1982 до 1985 година работи като преподавател по пиано към НЧ „Искра“ гр. Казанлък. От 1984 до 1988 година работи като певица към Дирекция „Музика“ гр. Стара Загора. От 1988 до 1944 година работи като учител по пиано, солфеж, хармония, история на музиката и народна музика. От 1983 до 1991 е вокалистка, а след това и ръководител на акапелна вокална формация „Траяна“ гр. Стара Загора. От 2010-та година до момента работи като преподавател по поп и джаз пеене. Освен своята педагогическа работа, тя развива и богата концертна дейност в България и зад граница. През 2015-та година изнася самостоятелен концерт по повод откриването на българската експозиция на тракийското изкуство в Лувъра пред дипломати от цял свят, които бурно аплодираха рядката дарба на българската артистка с лекота да представя музикално-песенното наследство на различни народи, плувайки уверено в „опасните води“ на стиловото многообразие на това наследство. Година преди това Надя Тончева участва със самостоятелна програма в „Седмица на българската култура“ в българското посолство в Берн – Швейцария. През 2016-та година е отличена с държавно отличие „Златен век-звезда“ за значителен принос към българската култура. През 2018-та година печели награда в категория „Красота в мелодия и движение“ за ярки постижения и принос към културния и духовен живот в община Казанлък.

Отличията ще бъдат връчени официално по време на Тържествената сесия на Общински съвет – Казанлък в Исторически музей „Искра“ в деня на Празника на Казанлък – трети юни т.г.


image0 (9K)