Categories: ИЗБРАНИ

Отменят машинното гласуване

Отменят машинното гласуване преди местните избори. Това намерение защитиха от ГЕРБ на извънреден брифинг в парламента по повод подготвени от тях поправки в Изборния кодекс. Промените ще бъдат осъществени в преходните разпоредби на Изборния кодекс – на първо време конкретно за местния вот наесен.

Това обявиха депутатите от управляващата партия пред медиите в НС, като направиха уговорката, че засега само от БСП са против предлаганите от тях с днешна дата поправки.

„Ако на местните избори останат така заложените 6 хил. машини, рискуваме да ги провалим. Сигурността на вота е изключително застрашена“, аргументира се председателят на правната комисия в НС Анна Александрова.

Тя припомни изключително негативния отчет на ЦИК по въпроса за ефективността от машинното гласуване на отминалия евровот.

„Анализът на ЦИКсочи, че 27% са гласували от всички имащи право да гласуват машинно“, добави юристката от ГЕРБ. Тя припомни, че според ЦИК машинният вот излиза прекомерно скъп – 60 лв. на глас срещу 77 стотинки за хартиена бюлетина. По думите й най-важното пред управляващите е да гарантират избора на гражданите и сигурността на вота им.

„Трябва всички партии да застанат и да кажат, че машините, които под натиск увеличихме, се оказаха един скъпоструващ експеримент, едни скъпоструващи играчки, които не допринесоха за по-честни избори и по-лесно организационно провеждане“, добави колегата й от ПГ на управляващата партия Александър Ненков.

 

Живка Кехайова

Нямам девиз, имам собствена философия.

Share
Published by
Живка Кехайова

Recent Posts

Тази вечер в „Доброта“: Дамла и Мурат се целуват и Нехир ги вижда

Комисар пристига в имението и задържа Мурат като основен заподозрян за инцидента по време на…

23 минути ago

През юни Стара Загора ще бъде отново ДЖАЗ

През юни Стара Загора ще бъде отново ДЖАЗ, съобщиха за ЗАРАТА С името на Антони…

25 минути ago

Тази вечер в „Златно момче“: На Пелин й кроят коварен план

Ферит настоява да се види с Пелин и да поговорят, но тя се опасява да…

27 минути ago

Хороскопът за месец май

Напредък за Близнаците...

33 минути ago

Тотална разпродажба в Юнайтед, само трима недосегаеми

Няма цена само за Майно, Гарначо и Хойлунд...

53 минути ago

Луковит протестира заради съмнения за системно обгазяване

Тече и проверка на екоинспецията...

един час ago
image0 (9K)