Отнемат разрешителното за пилотиране на Ивайло Пенчев, ако не е спазил мерките за безопасност

Може да отнемат разрешителното за пилотиране на бизнесмена Ивайло Пенчев, ако се окаже, че не е спазил мерките за безопасност. В събота следобед самолетът му падна на летище Лесново край София. Бизнесменът беше настанен в „Пирогов“ без опасност за живота. Той все още е Неврохуриргията, където продължават да му се правят различни изследвания и манипулации. Той продължава да е адекватен и в добро здравословно състояние, но ще продължи да стои в болницата.

Подценяване на полетните условия и техническа неизправност. Според експерти това са едни от възможните причини за авиокатастрофата с бизнесмена Ивайло Пенчев.

„Самолетът на Ивайло Пенчев е катастрофирал заради сериозен гръбен вятър“, обяви бившият главен инспектор за безопасността на полетите към Министерство на транспорта Ангел Борисов.

„Причината за катастрофата ще бъде обявена, след като се прегледат документите на пилота и самолета, изправността му. Пенчев не е летял от зимата, съответно нито пилотът, нито самолетът са били във въздуха. Има съмнение за загуба на тренинг“, заяви той. „Тези самолети са изключително чувствителни към метеорологични условия. Пенчев е допуснал компромиси, спокойно е можел да иде от другата страна на пистата. И най-добрите пилоти бързат и пренебрегват условията“, каза още Борисов.

135 бизнесмена в България имат разрешително и пилотират подобни малки самолети. Оказва се, че доста често се пренебрегват опасностите. Вятърът е една от тях. Другото е неглижирането на техническата неизправност. Малките самолети са лесни за пилотирани, но изключително опасни, защото се влияят изключително много от времето. За миналата година има най-малко 6 инцидента и 8 загинали.

Faktor.bg


image0 (9K)