„Отново заедно“. София прайд се проведе за 14-та поредна година

За 14-та поредна година в столицата се проведе София прайд. Ежегодното събитие има за цел да подкрепи ЛГБТИ общността (лесбийки, гей, бисексуални, транс и интерсекс хора) в България. Надсловът на тазгодишния София прайд беше „Отново заедно“.

Участниците в събитието се събраха в събота следобед при Паметника на съветската армия, където имаше концерт. Сред участниците бяха Виктория Георгиева, Васил Гарванлиев, Иво Димчев, Деси Слава, Прея, Мила Роберт, Рут Колева, Михаела Филева, Руши. След концерта шествие тръгна по улиците в центъра на София.

Участниците в София прайд се събраха пред Паметника на съветската армия


Участниците в София прайд се събраха пред Паметника на съветската армия

Целта на София прайд е да привлече вниманието на обществото към това, че хората с различна сексуална ориентация нямат равни права спрямо останалите граждани.

Сред исканията на прайда към властите са признаване на по-високата обществена опасност на престъпленията, извършени на основата на сексуална ориентация и полова идентичност, укрепване на гаранциите за защита от дискриминация, въвеждане на правна уредба на отношенията на партньорите в еднополови двойки. Организаторите и участниците в събитието настояват и политическите партии да осъдят на речта на омразата срещу ЛГБТИ общността.

Прайдът беше подкрепен от редица чуждестранни посолства, сред които тези на САЩ, Великобритания, Дания, Франция и други. Заместник-посланикът на посолството на САЩ Джъстин Фридман говори на събитието. „ЛГБТ правата са човешки права“, написа посолството във Фейсбук.

София прайд


София прайд

София прайд се провежда всяка година от 2008 г. насам, като подкрепата му расте: от стотина човека на първото събитие до близо 7000 души на последното физическо шествие през 2019 година. Очакванията на организаторите са тази година хората да са още повече.

Миналата година събитието се проведе онлайн заради пандемията от COVID-19, но тази година организаторите призоваха хората да се съберат на открито.

“Прекарахме много време разделени: физически заради пандемията, но и политически заради на моменти грозна предизборна кампания, в която общността ни отново беше многократно нападана. Време е да се съберем отново заедно: всички хора, които вярват в свободата и човечността“, пишат от организационния комитет на София прайд на официалната страница на събитието.

През последните седмици две пространства за приобщаване на хората ЛГБТИ общността в София бяха облепени с хомофобски стикери и целени с яйца. На три събития, предхождащи София прайд, се появиха групи националисти.

На мястото на провеждането на София прайд има засилено полицейско присъствие.

По-рано в събота се проведе и шествие срещу прайда и „в подкрепа на традиционното християнско семейство“. Участниците се събраха пред НДК и преминаха през центъра на София до Народното събрание. Организатор на шествието е сдружение „Род Интернешънъл“. Подобни инициативи се проведоха в още няколко градове от страната, съобщи БНР.

Шествие срещу провеждането на София прайд


Шествие срещу провеждането на София прайд

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)