Отхвърлен е проектът на ГЕРБ за нова Конституция и свикване на ВНС

Проектът на управляващите за свикване на Велико народно събрание за приемане на нова Конституция не успя да събере необходимото мнозинство от 2/3 от народните представители в парламента. Дебатите продължиха над два часа, като идеята на ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“ подкрепиха 111 депутати. „Против“ гласуваха 93 и осем се въздържаха. Част от вносителите в лицето на партия „Воля“ също се въздържаха от подкрепа, съобщава БНР.

Опозицията беше изненадана от начина, по който точката се внася в дневния ред. Депутатът от БСП Крум Зарков определи поведението на управляващите като неадекватно: „Конституционният кьорфишек, каквото по съществото са двата проекта, в началото имаше за цел да обърка протестиращите срещу корупцията. В края си явно търси отново да отвлече вниманието – този път на притеснените от задълбочаващата се здравна, социална и икономическа криза. Разбира се, нито така наречения „рестарт“ успя да замете следите на порочните действия на институциите във връзка с върховенството на закона, нито сегашният предизвестен фалстарт ще прикрие неспособността на правителството да организира ефективен, траен и предвидим отговор на коронакризата“.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ каза, че ДПС няма да подкрепи проекта, тъй като той е удар срещу демокрацията и държавността: „Срамът ви е толкова голям и сега се опитвате набързо да се отървете от темата“.

Тома Биков от ГЕРБ заяви, че обществото тепърва ще търси място за конституционен дебат: „Подминахме обидите, които бяха хвърлени срещу управляващото мнозинство, личните нападки и лансирахме идеите на протеста. Тези идеи са идеите, които вие днес наричате опит за диктатура и погазване на демократичните принципи. В интерес на истината не подкрепяме всички тези идеи, ние също имаме забележки към много от тях, но нашата цел беше и в тази зала да влезе разговорът, който преди това се водеше на улицата. Защото този разговор е за парламента“.

Под проекторешението стояха подписите на 127 народни представители от ГЕРБ, „Обединени патриоти“, „Воля“ и нечленуващи в парламентарни групи.

За да бъде прието днес, то трябваше да бъде подкрепено в зала със 160 гласа – две трети от всички народни представители.

 


image0 (9K)