От Данчето: Кулинарен разкош с коприва

Здравейте кулинарчета! Ето ме отново с най-пролетното предложение за читателите на ЗАРАТА. Коприва!

Толкова е писано за нея! В света съществуват над 30 вида от растението, но едва два-три вида използваме в кулинарията. Копривата е едно от растенията, които използваме максимално ефективно -от корените до листната маса.

Всички знаем за ползата и при косопад, анемия, диабет и какво ли още не… А за вкуса и приложението и в кухнята идеите са безкрайно много. От познатите на всички супи, яхнии, гозби с ориз и булгур, разядки, зелници, кюфтенца и прочее вкусотии, до елегантни дипове с ядки, паста с коприва и ризото.

Но аз, като човек, който търси стари и автентични рецепти, ще ви разкажа нещо интересно. Преди много години, когато жените са съхранявали хранителните продукти основно чрез осоляване или сушене, сушената коприва е била много на почит. Измита и почистена от корена и по-грубите дръжки, тя се подсушавала и след това доизсушавала на сянка. Когато изсъхнела добре, се стривала на брашно, като джоджена и я съхранявали в платнени торби. В този си вид се е ползвала за сгъстяване на яхнии, като добавка в постни супи, в оризени ястия и пр. В Странджа например са разбърквали сушена коприва с мас,чесън ,шарена сол и лют пипер. Намазан на порезница селски топъл хляб …,ами това си е етно гурме !

 

Едно вкусно и позабравено ястие е и коприва с булгур и агнешки дреболии, подправени с пресен джоджен и много зелен лук.

Днес ще ви направя нещо, което е полезно, вкусно и със сигурност е вариант да накарате децата да ядат тази толкова полезна зеления, а именно панирана коприва. За целта подбираме само връхчетата на растението, измиваме и изцеждаме.Приготвяме каша от яйце ,брашно ,бира или вода, сол и малко червен пипер. В сгорещена мазнина слагаме копривата, потопена в кашата и пържим на средна температура до златисто.Изцеждаме върху кухненска хартия и поднасяме със сос от кисело мляко и чесън. За тези от вас, които не харесват пърженето, като начин на готвене, остава варианта с малко по-гъста каша, в силно загрята фурна, върху хартия за печене и струйка олио.

Опитайте и ми пишете !