От следващата учебна година още две специалности в новата старозагорска гимназия – „Компютърен график“ и „Програмист на изкуствен интелект“

От следващата учебна година още две специалности в новата старозагорска гимназия – „Компютърен график“ и „Програмист на изкуствен интелект“. Нови специалности ще има в училище в Чирпан и в Опан, научи ЗАРАТА

Днес се състоя заседание на Областната комисия по заетост под председателството на областния управител проф. Наско Василев. Предвид епидемичната обстановка, заседанието се проведе онлайн. На него бе обсъден държавният план-прием в средните училища за следващата учебна година.
За учебната 2022/2023 година директорите на училищата в област Стара Загора предлагат за утвърждаване държавен план-прием след завършено основно образование в 108 паралелки, от които 73 професионални и 35 профилирани. Дуална система на обучение ще се осъществява в 8 професионални паралелки след завършено основно образование. За задочна и вечерна форма на обучение са предвидени 2 паралелки.
За учебната 2022/2023 година от три училища са постъпили предложения за разкриване на четири нови специалности. В старозагорската Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи „Проф. Минко Балкански“ ще бъдат разкрити нови специалности „Компютърен график“ и „Програмист на изкуствен интелект“. В Професионалната гимназия по селско стопанство в Чирпан ще се разкрие специалност „Организатор на интернет приложения“. В Средно училище „Христо Ботев“ в с. Опан желаещите ученици ще могат да изучават производство и обслужване в заведения за хранене и развлечения.
Тази година се очаква основното си образование в Старозагорска област да завършат 3088 ученици.
След пети клас ще има прием на ученици в специализирани паралелки в две училища – Природо-математическата гимназия „Никола Обрешков“ в Казанлък и в Природо-математическата гимназия „Гео Милев“, Стара Загора. Във всяка от двете гимназии ще има по две паралелки с по 26 деца.


image0 (9K)