От този тайнствен остров никой не се завръща

Езерото Туркана в Кения има зловеща слава. А “Южният остров” или “Envaitenet”, което в превод от езика на местните племена означава “без завръщане”, е носител на тази репутация. Защо ли?

Островът е на площ само няколко километра и е напълно пуст. Местните не желаят дори да стъпят там, защото смятат, че това място е прокълнато. Разказват се легенди за хора, които са отишли на острова и никога не са се върнали обратно.

През далечната 1935 година английският изследовател Вивиан Фос провежда експедиция с цел изследване на тайнствената земя.

Двама учени от екипа – Мартин Шеверис и Бил Дайсън, провели първоначалните изследвания, след което трябвало другите да дойдат и да ги приберат. Сигналите от острова били дадени след смрачаване с помощта на газова лампа. Не след дълго обаче пресвятканията спрели. Те не са се върнали и след половин месец, въпреки че са разполагали с моторна лодка и всичко необходимо. Изпратени са спасители, които да разберат повече за мистерията. Нямало никакви следи от двамата учени, изчезнали палатките, вещите и лодката им. Претърсен до последния метър, островът се оказал абсолютно безлюден.Дори срещу много добро заплащане, местните не пожелали да се включат в издирването

Племената разказват легенди за странни видения по бреговете на Туркана, чували се необичайни звуци, дори гласове. В повечето истории се споменава за гъста мъгла, която пада нощем и стои до сутринта. Но най-зловещите истории са за кънтящите викове по време на новолуние.

Сред феновете на фантастиката се разпространява версията, че островът има портал, един вид врата, водеща към други измерения. И като всеки контролен пункт, той работи по свой си график.

Преданията от фолклора са за духове на смели предци, живеещи тук под формата на змии, които поглъщат всеки, осмелил се да наруши спокойствието им.

Но да не забравяме, че има напълно рационално обяснение на всички тези чудеса.

Езерото Рудолф, както е било наречено от откривателите си Телеки и фон Хьонел през 1888 г., е с вулканичен произход и от време на време отделя токсични газове, които, действайки върху човешкия ум, го променят до такава степен, че хората, които гио вдишват, обезумяват, влизат във водите на езерото, където намират смъртта си.

Езерото Туркана, известно в миналото под името Рудолф, е най-големият воден басейн на територията на Кения и същевременно най-голямото непресъхващо пустинно езеро в света.

Има площ от 6405 km2, максимална дълбочина от 73 m и дължина от 312 km. Езерото е безотточно, но в него се вливат няколко реки, сред които е Омо, която извира на територията на Етиопия, на 640 km от Туркана.

В далечното минало, когато реките били по-пълноводни, нивото на езерото е било с около 180 m по-високо. То се оттичало в Нил чрез тесен ръкав в северозападния си край, но от резките промени в климата нивото на водата спаднало и сега разклонението е изцяло пресъхнало. С течение на векове вулканите, обграждащи езерото, са изсипвали в него огромни количества пепел и лава, които са се разтворили във водите му и са образували дебел слой утайки от минерални соли като натриев карбонат, по-известен като калцинирана сода. Така са образувани и трите вулканични острова в акваторията на Туркана.


image0 (9K)