От Шумен до Ла Скала. Младата Александрина Михайлова по стъпките на Кабаиванска

Тя е само на 23 години, а талантът ѝ е вече световно признат. Качвала се е на сцените на редица концертни зали, от Театро „Лучано Павароти“ в Модена и Филхармоничния театър на Верона до зала „България“ и Софийската опера и балет. Има награди от конкурсите Premio Etta е Paolo Limiti в Милано, „Гена Димитрова“ в Плевен, „Ото Еделман“ във Виена.

В неделя Александрина Михайлова получи поредно признание. Тя се нареди сред победителите в конкурса за млади оперни певци на миланската Ла Скала и в следващите две години ще има възможността да се обучава в престижната италианска академия. Младото сопрано се пребори в три тура с 433 кандидати от 55 държави, от които журито избра само 10 лауреата.

Успехът ѝ е натоварен със символика – през 1960 г. същия конкурс печели и Райна Кабаиванска, чиято ученичка е днес Александрина. Именно от Ла Скала започва и дългата световна кариера на Кабаиванска, която и досега остава тясно свързана с миланската опера.

Пътят на Александрина Михайлова до голямата сцена на Ла Скала всъщност започва от един неголям град в североизточна България, в който дори няма опера – Шумен. Талантът ѝ обаче е забележителен и, добавяйки към него много труд и упоритост, Александрина успява да стигне до сцената, за която мечтае.

„Да кажем, че извадих голям късмет, но това наистина го дължа основно на моята преподавателка по пеене Недка Телбизова, която ме представяше на много конкурси, за да бъда забелязана“, разказва Александрина пред Аржент Пъбликейшънс. „Една от пианистките ми на конкурсите – Вивиана Груданска, ме предложи за майсторския клас на Райна Кабаиванска, защото предполагаше, че маестрата ще ме хареса и ще ме покани“.

Точно така и става. Александрина се явява на конкурса през 2016 г. и Кабаиванска забелязва таланта ѝ. Така Александрина става най-младият участник в нейния XVI Международен майсторски клас. Завършва го успешно и участва в галаконцерта на лауреатите в Софийската опера.

Тогава нейната преподавателка Райна Кабаиванска й поставя три задачи – да завърши успешно езиковата гимназия в Шумен, където учи, да научи италиански език и да отслабне с 20 кг, защото „в наши дни по световните сцени, освен даровит и гласовит, трябва и да си слаб и красив“. На следващата година, когато Александрина е на 19, тя отново се явява на прослушването за майсторския клас на Кабаиванска. Изпълнила е и трите заръки на оперната дива.

През 2017 Александрина печели голямата стипендия на Фонд „Райна Кабаиванска“ с подкрепата на Фондация „Америка за България“ за обучение в Музикален институт „Веки – Тонели“ в Модена, Италия. Обучението там продължава 4 години и отново е под ръководството на Кабаиванска.

Александрина разказва обаче, че маестрата я е научила на много повече от оперна техника. „Научи ме как да се справям с проблемите, как да се боря, да бъда винаги упорита в ученето на ариите, на оперите, и че въпреки всичко, колкото и да съм добра, не трябва да се спирам, защото винаги има някой по-добър някъде в света. Че трябва винаги да продължаваме да се развиваме, за да можем да постигнем големи неща“, казва Александрина Михайлова в интервю за БНР.

Александрина твърди, че Кабаиванска не подтиква учениците си да участват в конкурси до момента, в който не усети, че те действително са подготвени за това. „Бяха дълги 4 години в Модена, подготвяйки се най-накрая да успея да се явя на един конкурс и да спечеля“, казва Александрина. Трудът ѝ обаче наистина се отплаща и успехите не закъсняват.

През май тази година, само два месеца преди конкурса за Ла Скала, Александрина спечели цели три награди от конкурса Premio Etta е Paolo Limiti — първа награда, награда „Млад талант“ и една от двете награди, присъдени от Асоциация „Севиляна де Амигос де ла Опера“.

Пред БНР тогава Александрина ясно заявява волята си да работи и да покорява нови сцени: „Засега са минали 4 години, но разбира се, ще продължавам и занапред да се развивам и да ставам все по-добра“.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. .


image0 (9K)