От 12 юли колите слагат екостикер с чип и антена

Екостикерът ще се лепи в средата на предното стъкло зад огледалото за задно виждане

Част от данните в него ще са криптирани, ще се четат от МВР и определени служби. Видимата част са регистрационния номер и екологичната група на автомобила, тя ще е различна от стандартите Евро.

27 дни остават до чипирането на колите при минаването им на технически преглед. От 12 юли върху предното стъкло зад огледалото за обратно виждане ще има екостикер, в който са вградени чип и антена, пише 24 часа.

Автомобилите, които се регистрират за първи път в МВР – новите и употребявани, които се внасят за първи път в страната, не минават технически преглед в пункт, а първоначален преглед в Пътна полиция.

Поради това, ако колата се използва в малко населено място, където няма да се въвеждат зони със забрана за замърсяващи автомобили, няма да е необходим веднага такъв стикер. Такива автомобили ще получат холограмната лепенка при първо минаване на технически преглед.

Ако обаче се очаква колата често да влиза в зони, за които се предполага, че ще бъдат ограничени от кметовете, а такива е вероятно да има в големите градове, собственикът трябва да извади стикер, за да може да се движи там, уточняват от “Автомобилна администрация”. Дадена е възможност по желание собственикът или водачът да закара автомобила в пункт, където да се извършат само измервания на замърсяванията и да се издаде екостикер, без да се извършва преглед за техническа изправност.

В правомощията на кметовете е да бъдат определяни дни или зони с ограничаване на движението на автомобили, или допускането само на тези, които не замърсяват. Няма обаче да се затварят целите градове.

Камери ще засичат екологичната група на автомобила и ако той навлезе в забранена зона, за която има ограничение, ще бъде глобяван. Камерите, които сега са на пътя, няма да може да четат данните от стикера. Това ще е възможно с допълнително устройство към тях, а данните ще могат да се използват и за санкциониране за нарушения на пътя. Това ще е в случаи, когато автомобилът не трябва да се спира от пътните полицаи, а може да се наложи наказание с електронен фиш. Сега такъв се издава само за нарушение на скоростта и при липса на застраховка “Гражданска отговорност”.

Слагането на чип ще оскъпи стикера за технически преглед. В момента той струва 5,50 лв. без ДДС, ще стане 8,80 лв., тоест поскъпването е 3,30 лв. без данъка, съобщи Бойко Рановски – директор на Изпълнителна агенция “Автомобилната администрация”. Пред Нова тв преди два дни транспортният министър Георги Тодоров заяви, че въвеждането на екостикери е важна мярка, тъй като всички дишаме не достатъчно чист въздух. Според него техническите прегледи ще поскъпнат с “едно кафе на месец”, което било около 50 ст.

В чипа ще има информация не само за екогрупата на колата. Част от данните в него ще бъдат криптирани и ще могат да бъдат четени от МВР, техническите пунктове, “Автомобилна администрация” и определени служби. Това са данните от самия преглед, масата на автомобила, натоварване на оси.

Достъпната информация, която ще може да бъде разчитана от общините, са регистрационният номер на автомобила и екологичната му група. В информацията няма данни за собственика на колата, тъй като от времето на техническия преглед до засичането той може да се е сменил. Регистрационният номер обаче препраща към собственика, като достъп до тази информация имат само оторизираните лица.

Екогрупите са 5, включени са и електрическите и хибридните автомобили

Останалите коли, които работят на бензин, дизел и газ, са групирани в останалите 4 екологични групи.

Те не съвпадат с категориите на производителя – от Евро 1 до Евро 6. Автомобил, произведен преди около 20 години с определена екологична категория, ще попада в дадена екологична група според замърсяването, обясни Рановски.

Стикерът и определената екологична група ще са с валидност до следващия периодичен технически преглед.

От януари 2022 г. пък основните уреди на техническите пунктове, в които се преглежда автомобилът, трябва да бъдат вързани с криптирана връзка с централизираната електронна система на “Автомобилна администрация”. Това са димомери и газанализатори, които мерят какво излиза от ауспуха, стендове, които показват изправността на спирачките.

Целта е данните от уредите да отиват до автомобилната администрация, а тя да връща одобрение, че показателите са в нормата и в коя група е автомобилът. Ако тя не отговаря на нормите, превозното средство няма да минава прегледа.

Това е мярка, която цели да се елиминират в голяма степен възможностите за измами, обясни Рановски.

Възможно е годишният технически преглед да поскъпне, тъй като ще се извършва повече работа по диагностиката на автомобила. Освен това пунктовете ще трябва да изградят въпросната връзка със системата на автомобилната администрация, коментират експерти от бранша. Пунктовете за технически прегледи работят на пазарен принцип, така че кой с колко ще вдигне цената, ще покаже времето.

Последващ технически преглед започва със сваляне на стикера с чипа в пункта. Това се прави, за да е ясно, че колата е действително в пункта, и е още една мярка срещу измами.

източник www.dunavmost.com


image0 (9K)