Официално! До 5 години затвор и до 50 лева глоба за неспазване на карантина

От днес за неспазване на наложена карантина от здравните органи вече се носи наказателна отговорност до 5 години лишаване на свобода и глоба до 50 000 лeва, обяви вътрешният министър Младен Маринов на брифинг в МС, след като . промяната в закона беше въведена извънредно вчера от парламента заради няколко случая на граждани, неспазващи карантина и застрашаващи здравето на околните.

Той изтъкна, че вече има такъв случай, при който има отклонил се от карантина и е намерен в друго населено място в нетрезво състояние, предаде БТА.

Вътрешният министър апелира гражданите да внимават за телефонни измами свързани с вируса COVID-19. Вече имало единични такива случаи.

Маринов коментира още, че в районите с големи малцинствени групи ще бъде е необходим и ще бъде наложен по интензивен контрол, да не се допуска струпване на едно място на много хора.

„Икономическа полиция и НАП ще извършат цялостна ревизия на тези търговци, които си позволяват необосновано да завишават цени на определени продукти“, заяви още вътрешният министър Младен Маринов.

Какво точно гласят спешните законови промени

Законите за изменение и допълнение на Закона за здравето и за изменение на Наказателния кодекс, приети от Народното събрание вчера, са обнародвани днес в извънреден брой на Държавен вестник и са достъпни на сайта му, съобщиха от пресцентъра на парламента.

Промените в Закона за здравето при определени условия включват забрана за влизане на територията на страната на граждани на други държави в случаи на обявено извънредно положение; както и глоба до 5000 лв. при отказ за изолация на болен или на контактно лице с потвърдено носителство.

Предвидени са и промени в Закона за обществените поръчки, които се отнасят до закупуване на медицински изделия и лични предпазни средства, необходими за осигуряване на противоепидемичните мерки.

Промените в Наказателния кодекс се отнасят до санкциите при нарушаване на правилата, извършени по време на епидемия, пандемия или извънредно положение – наказанието е лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 000 до 50 000 хиляди лева.

Болничната асоциация: Политици да не спекулират и нагнетяват страх

$Не е моментът да се спекулира и нагнетява напрежение и страх в населението, чрез политическо говорене“, това заявиха в позиция от Българската болнична асоциация (ББА) във връзка с обявеното вчера извънредно положение и отправени от трибуната на НС, от депутати на някои партии политически изявления.

От ББА заявиха, че във вчерашния ден болниците – членове на асоциацията, в различните градове на страната, са взели участие в заседанията на местните щабове за реакция.

Българска болнична асоциация още преди дни е заявила от името на членовете си, че всички са изпълнили указанията, подадени им към момента от РЗИ, и са в готовност да се включат с предоставяне на екипи, апаратура и легла в борбата с COVID-19, се казва още в разпространената позиция.

„Лечебните заведения, независимо от тяхната форма на собственост следва и са, в пълна готовност да организират лечението на гражданите, при нарастваща вълна от усложнения на заразени с коронавирус, съобразно и конкретните указания на Националния кризисен щаб“, посочват от ББА.


image0 (9K)