ОЧАКВАНО! ГЕРБ оценява като положителен законопроекта на Пеевски за КТБ

Председателят на парламентарната правна комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов е прочел проекта за промени в Закона за банковата несъстоятелност и личното му виждане е „в положителна посока“.

[ad id=“255238″]

Проектът, внесен от депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид, бе обявено, че цели да предотврати вторичното разграбване на КТБ. Самият Пеевски пък обяви, че банката е действала като пирамида. До момента никоя парламентарно представена сила не е взела отношение по него.

В предаването „Беновска пита“ по „Канал 3“ Данаил Кирилов посочи, че проектът още не е обсъждан в парламентарната група на ГЕРБ. „Смятам, че правните решения са в полза на успеха на производството по несъстоятелност – да се съберат максимално доходи, които да компенсират кредиторите, тоест загубата да бъде минимална“, обясни депутатът. Припомни, че цената, платена от държавата при фалита на банката, е над 3 млрд. лв., а прогнозата за връщането на тези пари не е много положителна. „По тази причина няма нищо лошо в това да се усилят обезпечителните мерки, да се даде по-голяма възможност на синдиците да оспорват проблемни сделки, които са били извършени в момента на обявяване на несъстоятелността, за да се удовлетворят кредиторите“, мотивира позицията си той. Допълни, че държавата е поела огромна щета, но има и много хора и фирми, които са загубили немалки суми.

По-рано в ефира на държавното радио министърът на икономиката Емил Караниколов каза, че не е чел още проекта. „Няма значение кои са вносителите, всяко законодателство, което ще помогне за разрешване и неслучване на такива проблеми, което е по-важно, го приветствам“.

 

Един от вносителите на проекта – Хамид Хамид, коментира пред „Канал 3“ тази вечер, че очаква атаки, защото при всеки „наш проект по тази тема“ веднага се случвало от страна на „тази организирана мустаката престъпна група, която и в момента разграбва активите на банката“.

Според него с проекта се дава правен способ в ръцете на синдиците да съберат повече пари в масата на несъстоятелността.

[ad id=“225664″]

Към момента вносителите от ДПС не се били обърнали към нито една партия за подкрепа, защото щяло да бъде показателно кой е за публичния интерес и кой хвърля прах в медиите и търси под вола теле. Хамид призова колегите си в парламента да добавят текстове към проекта, ако смятат, че „“някоя хипотеза“ е пропусната. Искаме законът да важи за всички и всяка стотинка да бъде върната, където й е мястото, допълни той.


image0 (9K)