Очите ви сълзят постоянно? Това може да е проблем

Защо вашите очи сълзят? Може да има много причини за това, както физиологични проблеми, така и патологични състояния. Сълзата също може да бъде симптом на заболяване. Нека разгледаме най-честите причини, довели до това, пише сайтът zdrave.to.

[ad id=“225664″]

Физиологични причини

В някои случаи разкъсването е физиологична реакция на тялото на дразнител. Това след известно време преминава и състоянието се нормализира. Ако очите са сълзливи често, по-добре е да се консултирате с офталмолог, за да може да идентифицира причината за това явление. Сълзите имат защитна роля: предпазват конюнктивата и роговицата от външни дразнители, изпълнява също толкова важни функции като антибактериални, оптични, трофични и респираторни такива. Ако влезе в очите прах, започва да се развива активно лакрима течност, за да се измие чуждото тяло. Също така, сълзите се освобождават, когато се раздразнят очите. Дим, вятър, сок от лук активира жлезите.

Синдром на сухо око – патологична лакримация

В противен случай, този синдром се нарича офталмология като ксерофталмия. Според статистиката този неприятен феномен засяга 15% от населението на всички развити страни. Най-често ксерофталмията засяга жени и хора на възраст над 50 години. Този синдром може да бъде симптом на някои заболявания на очите и може да е следствие от провокиращи фактори. Те включват:

живот в метрополис и неблагоприятна околна среда;

постоянна работа на компютъра;

сух въздух в стаята;

повишени нива на естроген по време на менопаузата или по време на бременност.

Лечението на синдрома на сухота в очите трябва да определи компетентен офталмолог.

Лекарството се избира стриктно индивидуално. Нежелателно е да се използват адреномиметици от сухотата на очите. Не се препоръчва капките да се използват повече от четири пъти на ден. Лекарят ще назначи спазването на хигиената на работата (правилен начин на работа зад компютъра), както и използването на „изкуствени сълзи“ (специални овлажняващи препарати).

Приемане на определени лекарства

[ad id=“263680″]

Много медицински продукти до известна степен оказват отрицателно въздействие върху сълзите. Те включват химиотерапевтични лекарства, антихистамини, деконгестанти. Последните помагат на организма да спре производството на слуз при ринити, алергии, но в същото време предизвиква сухи очи. Това води до дразнене и, съответно, отделяне на сълзотворен флуид. Антидепресантите също така разстройват процеса на сълзене, променяйки връзката между нервните клетки, които дават сигнал на мозъка.

Автоимунни заболявания

Ревматоидният артрит често причинява разкъсване при пациентите. Лекарите все още не разполагат с достатъчно аргументи, за да обяснят това явление.

Запушване на лакрилния канал

Запушването на лакрималния канал най-често се наблюдава при новородени. Това явление обикновено минава през първата годината на живота, разкъсващите се канали се изчистват. Можете да срещнете този проблем обаче и при възрастни.


image0 (9K)