Още едно ваксинирано семейство остана без сертификат

И от „Информационно обслужване“, и от болницата смятат, че няма как грешката да е при тях

Поредно семейство остана без сертификат, въпреки че са им поставени две дози от ваксина срещу COVID-19, разказа NOVA. На ваксинираните е отказан документ за завършена имунизация, тъй като в системата са посочени грешни дати за манипулациите.

Добромир и майка му си поставят първа доза от „Астра Зенека“ още при старта на „зелените коридори“ в края на февруари. Избират пункта на 5-а градска болница. Вчера отиват до кабинета за реимунизация. На място обаче сертификат им е отказан. Влизайки в системата, Добромир разбира, че с майка му фигурират като ваксинирани с първа доза през април – почти два месеца, след като тя вече им е поставена. Така според портала реимунизацията тепърва предстои.

От „Информационно обслужване“, грижещо се за поддръжката на системата на здравното министерство, са заявили, че данните, получавани при тях, са такива, каквито се подават от ваксинационните пуктове. Нямало как самият софтуер да е дал грешка. 

От ръководството на болницата пък са коментирали за Нова телевизия, че веднага след празниците ще започнат проверка на случая, за да установят има ли и други хора, ваксинирани при тях, за които да фигурират различни дати в системата от реалните. Според тях обаче не може да става дума за човешка грешка при въвеждането на данните в портала.

Случаят на отказан ваксинационен сертификат не е единичен. Наскоро и другите две национални телевизии разказаха историите на хора, ваксинирани с две дози от ваксина срещу коронавирус, но които вече месец не могат да получат сертификата си за приключила имунизация. Причините при тях бяха, че са поставили дозите в различни лечебни заведения, или пък е-регистърът не може да отчете по-къс срок между двете дози.

източник www.dunavmost.com


image0 (9K)