Още не е нужна модификация на ваксината на „Пфайзер/Бионтех“

Ваксината от първо поколение, разработена от „Пфайзер/Бионтех“, работи срещу варианти на коронавирус като щама Делта и за момента не е необходимо да се променя, заяви изпълнителният директор на германската компания „Бионтех“, цитиран от Франс прес.

„Възможно е през следващите 6 до 12 месеца да се появят допълнителни варианти и това да изисква адаптиране на ваксината, но в момента това все още не е така“, каза пред журналисти Угур Шахин, цитиран от БНР.

Още по темата

9 авг 2021 10:22

205

Решение за модификация трябва да се вземе само ако е ясно, че ваксината не действа или предлага само ниска защита срещу вариантите на коронавируса. Бързо променящата се ситуация означава, че определянето на времето за правилната промяна също е от решаващо значение, допълни той.

„Вземането на решение в момента може да се окаже грешно след три или шест месеца, ако доминира друг вариант на COVID-19. Следователно моментът на решението трябва да бъде подходящ“, каза той.

„В момента имаме добро разбиране, че бустерна ваксина (допълнителна трета доза) срещу първоначалния щам на коронавируса е напълно достатъчна“, подчерта Шахин.

Компанията „Пфайзер“ многократно настоява за въвеждане на бустерна ваксинация на фона на последната вълна на коронавирусна инфекция.

Редица държави, включително Франция и Германия, заявиха, че от септември ще започнат да предлагат допълнителна ваксинационна доза на възрастните хора и най-уязвимите групи.

Компаниите „Бионтех“ и „Пфайзер“ вече доставиха около един милиард дози от тяхната съвместна ваксина в повече от 100 страни или територии по света.

Те очакват годишният им производствен капацитет да достигне три милиарда дози до края на годината, преди да се увеличи до четири милиарда дози през 2022 г.
 

Източник: https://www.dnes.bg/……………


image0 (9K)