Още преди да сме хлътнали в кризата, да заложим на добива на мед (мнение на Боян Рашев)

Боян Рашев e един от водещите експерти по управление на околната среда в България. От 2007 г. е управляващ партньор в denkstatt – консултантска компания, която помага на бизнеса да управлява въздействието си върху природния и социалния капитал.

Професионалната му експертиза е в сферата на устойчивото развитие, управление на околната среда, остойностяване на екосистемни услуги, кръгова икономика, качество на въздуха, управление на природните ресурси.
Има бакалавърска и магистърска степен по “Управление на околната среда и ресурсите” от Бранденбургския технически университет в Котбус, Германия. Учил също в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Университета за природни науки и науки за живота във Виена и Централния университет на Венецуела в Каракас. През 2012 г. е финалист националния конкурс за млади бизнес лидери Next Generation.

Кризата вече настъпи в Западна Европа. Утре ще се усети и в България. VW може да дойде, а може и да не дойде. Затова не е зле да погледнем какво имаме…

Факт: България е вторият най-голям износител на нерафинирана мед в света (виж графиката)!

 

Няма друг значим глобален пазар, на който да сме толкова силни. Без да ги подценявам, тук не говорим за лавандула, тикви или гъши дроб… Медта е материал, който е в основата на индустриалната цивилизация и носи много милиарди евро приходи – около 10% от общия ни експорт. Никой не може без него, а стремежът към електрификация, нови технологии и инфраструктура поддържат бързо растящо търсене (графика: Прогноза за търсенето на мед в света).

България заема толкова важно място на този пазар благодарение на минно-металургичния клъстер в Средногорието. Той може да се развива и да дава много на местната и национална икономика. Освен това бързо се създават и производства с по-висока добавена стойност, вкл. вече се правят автомобилни компоненти от мед в предприятия като София-мед – за последните 3 години само те са удвоили приходите си.

Средногорието е индустриалното сърце на България и е най-стабилната ни защита при криза. Може да бъде, и вече е, основа за много други инвестиции. Нужно е само да не се пречи на компаниите да инвестират, да се разрастват, да проучват и разработват нови находища… Както и да не им се налагат допълнителни тежести върху енергийното потребление, защото този бизнес е енергоемък по принцип и за него цената на енергията е фатален фактор…


image0 (9K)