Още 1500 души заразени от коронавирус в Испания. Обявена е блокада

Педро Санчес, премиер на Испания

Над 1500 нови случая на заразени с коронавирус бяха обявени от испанските власти от петък вечерта и така в Испания броят им достигна 5753, сочат най-новите официални данни, публикувани днес. Испанското правителство забранява от понеделник всякакво придвижване на гражданите, които не са крайно необходими. Испанците ще могат да ходят в болница и да си купят лекарства, да оказват помощ на възрастни, деца и хора със специфични потребности, както и да посещават банки.

Най-много случаи на заразени в Испания има в столицата Мадрид, където диагностицирани са над 3000 души. Математическите модели показват, че при подобно число на откритите случаи, заразените вероятно са десетки пъти повече.

Извънредните мерки в Испания означават, че властите ще могат да претърсват вещите, автомобилите и друго имущество на гражданите, за да се уверят, че те спазват наложените забрани за придвижване. Новите разпоредби ще са в сили от понеделник.

Всички структури за сигурност в страната временно ще са на подчинение на Министерството за външните работи. Това се отнася дори за специфичните полицейски сили на Каталуня и страната на баските.

GLASOVE


image0 (9K)