Пак ежби в Кърджали: Заради политически войни хвърляха два пъти кръста

Два пъти бе хвърлен кръста в Кърджали на днешния Йордановден заради политически сплетни. Два политически лагера спорят къде да се провежда ритуала.

Кръгове около Цвета Караянчева настояват кръстът да се хвърли след служение  в средновековния манастирски комплекс „Св. Йоан Предтеча“. Храмът се подпомага със средства от управляващите.

Кметът Хасан Азис и хората около него пък настояват традицията да се изпълнява както е било винаги- тя да започне от църквата „Св. Георги“.

Заради политико-религиозния скандал, който се вихри вече втора година, кърджалии бяха принудени да се разделят. Част от тях почетоха ритуала на новото място, а друга част решиха да отстояват традициите и си останаха на старото място. Тези, които отидоха в „Св. Йоан Предтеча“, останаха разочаровани, тъй като патронът им Цвета Караянчева така и не се появи. Повечето бяха отишли просто да я зърнат.  Малко по-късно се разбра, че здравето й се влошило и тя предпочела да си остане на топло.

 Пред „Св. Георги“ обаче се събрали доста повече хора. Кметът Хасан Азис уважил и двете мероприятия.

В словото си той  призовал всички за повече толерантност.

От местното църковно настоятелство го провъзгласили публично за „христолюбив мюсюлманин“. В интернет форумите пък  кипи истинска война заради въпросното разделение. Голяма част от кърджалии недоумяват защо изобщо се е стигнало до подобно противопоставяне.

Оше миналата година кметът Азис не скри възмущението си, че се нарушават традиции, с които градът е известен.

Кметът насочи открито гнева си към Цвета Караянчева и пита: Това ли е демокрацията – „Да прекъсваш една утвърдила се през годините традиция и насилствено да насочваш провеждането на религиозно мероприятие от едно място на друго? Измерва ли се демокрацията със събирането на религиозните водачи и посредством властта, с която разполагаш, да ги задължаваш как и къде да провеждат своите обреди?“

Нещо повече, кметът, който е и зам.-предсесател на ДПС, се възмущава, че  със „силата на властта“ се прави опит да се „узурпират празниците“ и да се „регулира“ начина на свободно упражняване на религиозните убеждения.


image0 (9K)