Паметникът на Бузлуджа ще стане паметник от национално значение

Паметникът на връх Бузлуджа ще има статут на недвижима културна ценност от национално значение, съобщи БНР. Решението е било взето в понеделник по време на заседание на Специализиран експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности в Министерството на културата.

Намерението означава, че паметникът ще получи юридическа защита, а държавата ще бъде ангажирана в опазването му. Това не беше факт през изтеклите 30 години, когато голяма част от мозайките на монумента бяха разграбени.


Официалното име на цялото съоръжение е „Дом паметник на БКП“. То е най-големият идеологически монумент на Балканите.


Издигнат е на връх Хаджи Димитър, чието старо име е Бузлуджа. Мястото е избрано в края на 70-те години по време на комунистическия режим. Аргументът е, че на този връх през 1891 г. е била основана Българската социалдемократическа партия, за чийто наследник се смята управляващата БКП.


За изграждането му са привлечени най-големите творци на времето – Иван Кирков, Йоан Левиев, Величко Минеков, Димитър Киров, Христо Стефанов и други. Те оставят след себе си релефи и мозайки, които са сред най-големите достижения на българското пластично изкуство, независимо, че основанието за създаването му е било идеологически обосновано.


След падането на Берлинската стена държавата изоставя паметника, а през 2011 г. тогавашният премиер Бойко Борисов предлага на БСП да го стопанисва. Към тази дата паметникът е вандализиран и голяма част от мозайките са разграбени.


През 2020 г. екип от европейски университети се заема с консервирането на мозайките. Този процес обикновено е един от многото, които предхождат реставрацията, за която е нужен голям бюджет.

В момента паметникът е държавна собственост и се управлява от Областната администрация на Стара Загора.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. .


image0 (9K)