Паметникът на масовия убиец Дзержински губи „балотажа“ в Москва, Собянин спря гласуването

Кметът на Москва Сергей Собянин спря гласуването дали да се възстанови статуята на основателя на съветската тайна полиция Феликс Дзержински пред централата на вътрешното разузнаване в руската столица, предаде АФП.

Гласуването, което започна в четвъртък и трябваше да продължи една седмица, предложи на москвовчани избор между статуя на Дзержински, който се разглежда като символ на контрола на КГБ над обществото в Съветския съюз, и Александър Невски, принц от 13-ти век и православен светец.

Но с почти 320 000 подадени бюлетини два дни по-късно, Невски водеше пред Дзержински с 55 процента към 45. Така че Собянин реши да прекрати вота – и обсъждането на въпроса за новата статуя като цяло.

Пишейки в официалния си блог, кметът на Москва заяви, че вотът „все по-често се превръща в конфронтация между хора, които имат различни възгледи“.

„Различните гледни точки за историята са неизбежни. Но паметниците, които стоят по улиците и площадите, не трябва да разделят, а да обединяват обществото“, добави той.

Кметът заяви, че площадът пред централата на Федералната служба за сигурност (ФСБ), наследник на КГБ, засега ще остане без статуя.

„Вероятно ще се върнем към този въпрос и заедно ще вземем правилно и разумно решение“, написа Собянин. Преди три десетилетия руснаците свалиха статуята на Дзержински през август 1991 г., когато 100 000 души отпразнуваха неуспешния опит за преврат срещу Михаил Горбачов, първият и последен президент на Съветския съюз.

11-тонната бронзова статуя, която се смята за част от културното наследство на Русия, сега се съхранява в парк от съветски паметници в централната част на Москва.

Публикувано със съгласието на Faktor.bg

 


image0 (9K)