Паметта се усилва, а тялото се хидратира от чай с канела

Както се знае, способността за учене се унаследява, но също тя се развива и усъвършенства през целия живот. На някои хора обаче се налага да полагат повече усилия, особено ако трябва да за кратко време да усвоят значителна информация. Добрата новина за тях е, че има естествено и напълно безвредно средство за засилване на паметта. Достатъчно е само да включат във всекидневното си меню канела. Това съветват учени от университета Раш (Чикаго, САЩ). Резултатите от техните изследвания (представени от Can-India) показват, че експерименталните животни подобряват умението си за усвояване на определен вид информация, когато в храната им се постави прах от канела.

Известно е, че в човешкия мозък за функционирането на паметта отговаря определена структура, наречена хипокампус. У хората, които имат проблеми със запомнянето, в хипокампуса е установено по-малко количеството от т.нар. CREB протеин (нужен е в процеса на учене). По-голямо е количеството на друго вещество – GABRA5 протеин (той потиска проводимостта на мозъка). Когато се приема канела, в организма тя се превръща в натриев бензоат. Прониквайки в мозъка, това съединение повишава нивата на CREB-протеина и намалява GABRA5-протеина. При такова положение са засилва мозъчна пластичност и възможността за промяна в клетките на хипокампуса. Резултатът е лесно запаметяване на значителна по обем информация.

И тъй като в горещото време се пие топъл чай, с цел утоляване на жаждата, препоръчително е в лятната напитка да присъства и канела. Така ефектът от нея е едновременно хидратиращ тялото и укрепващ паметта.

Източник-http://www.transmedia.bg/2862


image0 (9K)