Панагюрище скочи срещу изказване на проф. Божидар Димитров

В Панагюрище се надига гневна вълна, реакция срещу изказване на проф. Божидар Димитров. На въпрос „Кои са трите велики жени в българската история?“ професорът посочи на първо място баба Неделя и добави:

„Няма да кажа Райна Попгеоргиева, защото е ушила само едно знаме. Не е много, макар че се е държала много твърдо.“

След тази реплика последва остра реакция от страна на кмета на Панагюрище в социалните мрежи, както и множество коментари, пише dir.bg
Постът на кмета Никола Белишки беше споделен от стотици потребители на Фейсбук. Коментарите продължават. Повечето са остри, някои дори са крайни.

Панагюрци са категорични, че проф. Божидар Димитров трябва да поднесе извиненията си към всички българи заради опита да омаловажи делото на Райна Княгиня и Априлското въстание.

„Начинът, по който той се изказва, за мен е най-малкото обиден. Всеки трудолюбив българин би трябвало да знае какво е направила Райна Княгиня“, заяви Никола Белишки.

[ad id=“255238″]

„Ушила е това знаме, но преди това е целунала кръста и Евангелието и се е заклела със страшната клетва „Свобода или смърт“. И не само го е ушила, а го е и развяла, сама, по собствен избор“, коментира кметът.

Никола Белишки написа още:

„Представете си я вече в свободна България. Вдовица на 42 години. С пет деца – отглежда ги сама. Бедна, болна заради жестоките побои, които е понесла, обикаляща из софийските квартали, за да акушира. … Тя имала и една мечта – България да има болница за женското здраве, специализирана болница.“

Според кмета на Панагюрище, Райна Попгеоргиева е първата дипломирана българска акушерка. Тя събирала пари за създаването на специализирана болница за женско здраве и благодарение на нея и подкрепата на влиятелни хора, на чиито жени и деца е помогнала, е създаден „Майчин дом“, посочва още кметът Белишки.

Директорът на Националния исторически музей (НИМ) Божидар Димитров възнамерява да излезе в пенсия от следващия месец.


image0 (9K)