Папа Франциск: Хомосексуалните имат право на брак

Папа Франциск призова да се разреши сключването на „граждански съюзи“ на еднополовите двойки – изненадваща позиция предвид консервативните възгледи на Католическата църква. Изказването на папата е част от документален филм, в контекста на духовната грижа към ЛГБТ хората. „Хомосексуалните имат право да са част от семейството. Те са Божии чеда и имат право на семейство. Никой не бива да бъде отлъчван или каран да страда заради това“, казва той, цитиран от информационния сайт Catholic News Agency. „Трябва да се създаде закон за гражданските съюзи. Така те ще са правно защитени. Подкрепял съм това“.

През 2010 г., докато е бил архиепископ на Буенос Айрес, папата е бил против легализирането на еднополовите бракове. Според биографа му Серхио Рубин, той е подкрепял гражданските съюзи като алтернатива. В книгата On Heaven and Earth, на която е съавтор заедно с аржентински равин, папа Франциск нарича законите, „асимилиращи“ хомосексуалните отношения в брака „антропологическа регресия“ и изразява тревога, че ако еднополовите двойки имат право да осиновяват, „може да има засегнати деца. Всеки човек се нуждае от баща мъж и майка жена, които да им помогнат да оформят идентичността си“,  пише „Дневник“.

През 2014 г. от пресслужбата на Светия престол отговориха на въпросите на медии, че папата няма да заема позиция по отношение на правото на хомосексуалните на граждански съюзи, а ще се придържа към позицията на църквата за брака. През 2003 г. Конгрегацията за доктрината на вярата на Римската курия заяви, че „уважението към хомосексуалните хора по никакъв начин не би могло да доведе до одобрение на хомосексуалното поведение или до правното признаване на хомосексуалните съюзи“.

Хомосексуалните съюзи не изпълняват дори по далечна аналогия целта на брака и семейството, които заслужават специално категорично признание. Напротив, има основателни причини да се смята, че тези съюзи за вредни за правилното развитие на човешкото общество, особено ако влиянието им се увеличи“, гласеше още мнението на конгрегацията, която надзирава и защитава католическата доктрина.

Документалният филм е на име Francesco, посветен е на живота и службата на папата. Премиерата му бе днес на Филмовия фестивал в Рим. Режисьор е Евгений Афинеевски.

Афинеевски е започнал работа по филма през 2018 г. и е имал безпрецедентен достъп до папата до завършването на снимките през юни тази година. Роден в Русия, но работещ в САЩ, през 2015 г. той бе номиниран за „Оскар“ и „Еми“ за филма си Winter on Fire, посветен на протестите в Украйна през 2013 г. и 2014 г.

Гласове

 


image0 (9K)