Пари за тунел под Шипка – няма! Няма и да има!

Пари за тунел под Шипка – няма! Няма и да има! Това излиза от думите на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова при посещението си в Габрово, където инспектира работата по обходния път на Габрово.

„Големият тунел под Шипка може да започне да бъде изграждан веднага след като получи финансиране от някъде. Търгът за строителството му може да бъде започнат и утре, но някой трябва да ни даде все пак около 350 милиона лева. Както знаете европейско финансиране нямаме. Търсим възможности“, каза тя и обясни, че като такива трябва да бъдат анализирани публично-частното партньорство и преминаването към тол системата, процедурата за която в момента също се обжалва.

[ad id=“105225″]

„Когато тя се въведе и преминем към по-справедлив начин за заплащане, ще разполагаме с повече постъпления в бюджета, ще можем да ремонтираме повече пътища и да заделяме по малко пари за ново строителство“, добави в заключение министър Павлова.

Тунелът под Шипка очевидно е изпаднал от приоритетите на ОП „Транспорт“, ако тя въобще започне през този планов период. Недоумение буди и  сумата от 350 милиона лева, спомената от Павлова. Все пак планираният тунел е само 3,6 километра и по първоначални разчети стойността му беше около 120 милиона лева, включително и сега изграждания обходен път на Габрово.

Проектът за тунел под Шипка дълго бе спряган като приоритетен от правителството на Борисов, но от около година спря да се говори за него. Явно ще има да си чакаме още дълго за така необходимата връзка между Северна и Южна България.


image0 (9K)