Парламентът отхвърли „рестарта на системата“ чрез нова конституция

Групата на ГЕРБ очаквано не успя да събере необходимите ѝ 160 гласа в подкрепа на конституционните промени

Парламентът отхвърли в сряда предложението на ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“ за свикване на Велико народно събрание за приемане на нова конституция.

За приемането на решението са нужни гласовете на минимум 2/3 от народните представители, т.е. 160 души. Очаквано управляващите не успяха да ги съберат. За идеята гласува само 111 от депутатите.

Това бяха 110 депутати ГЕРБ и „Обединени патриоти“ и един независим. В последния момент осемте присъстващи народни представители от „Воля”, които се подписаха под предложението за нова конституция, се въздържаха . Против бяха 93 депутати от БСП, ДПС и отцепилите се от левицата.

Предложението влезе изненадващо в дневния ред на парламента по средата на окончателното гласуване на законите, регулиращи бюджета за 2021 година. Управляващите го внесоха само два дни, след като Венецианската комисия разкритикува проекта, внесен от ГЕРБ в началото на септември.

I Предизвестеният край на рестарта

В разгара на антиправителствените протести, продължаващи от началото на юли, премиерът Бойко Борисов обяви курс към избори за ВНС и „рестарт на системата“.

Няколко дни по-късно управляващите представиха проект за нова конституция, чийто автор не е известен и до днес. С известни промени той беше внесен в началото на септември за обсъждане в парламента.

Веднга след внасянето му БСП и ДПС заявиха, че няма да подкрепят идеята за свикване на Велико народно събрание, което беше и предизвестният край на обявения “рестарт”, тъй като без техните гласове не могат да бъдат събрани необходимите 2/3 от народните представители.

Междувременно политици от опозицията и коментатори обвиниха ГЕРБ, че с всичките си ходове се опитва да протака и целта е да се избегне предаването на властта от Борисов към Радев преди изборите.

За да отговарят на тези обвинения, Борисов и други висши представители на ГЕРБ обещаха придвижването на проекта да стане по възможно най-бързия начин. Премиерът каза, че ще подаде оставка или в деня, когато проектът не събере подкрепа от 120 гласа за внасянето му, или когато 160 народни представители подкрепят свикването на избори за ВНС.

Първоначално управляващото мнозинство беше изправено пред невъзможност да събере минимално необходимите му 120 подписа за внасяне на проекта, но в крайна сметка получи подкрепа от депутатите на Веселин Марешки. В същото време близък до Марешки бизнесмен и бивш депутат се сдобрис плажна концесия за 20 години по решение на Министерския съвет.

Оттогава тече законовият срок от 2 до 5 месеца, в който предложенията трябваше да бъдат обсъждани от депутатите.

През октомври управляващите създадоха временна комисия, която трябваше да обсъди промените в конституцията. Звеното, оглавявано от Десислава Атанасова, обаче е без никакъв правомощия, тъй като то не може да променя вече внесения проект.

Преди месец в интервю за Свободна Европа Атанасова обясни, че ще настоява ГЕРБ да изпълни ангажимента си и да внесе проекта за гласуване максимално бързо.

Той предвижда промените в конституцията да не се правят от Велико народно събрание, а с референдум; депутатите в обикновеното Народно събрание да бъдат намалени от 240 на 120 души; Висшият съдебен съвет да бъде разделен на два съвета и други. Правомощията на главния прокурор обаче не се променят и той отново остава на практика безконтролен. Именно това бе в основата и на получените критики от страна на Венецианската комисия в началото на седмицата.

I Дебатът в парламента

Дебатите продължиха два часа в отсъствието на премиера Бойко Борисов, който лятото лично анонсира партийната инициатива.

Според Крум Зарков от БСП „конституционният кьорфишек“ се използва днес, за да отвлече вниманието от затварянето на страната заради коронавируса. По думите му обаче се създава опасен прецедент, тъй като премиерът хвърля основния закон на страната в едната посока, за да се втурне натам народът, докато той се измъква от другата.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ обяви, че обсъжданото решение е удар срещу демокрацията и държавността, който е пореден от страна на ГЕРБ, която и сега погазвала законите. „Срамът ви е толкова голям, че сега се опитвате набързо да се отървете от темата“, обърна се Карадайъ към управляващите.

В отговор Тома Биков от ГЕРБ заяви, че проектът за нова конституция отчита исканията на протестиращите срещу управлението. Това бе основна опорна точка в изказванията на управляващите. Колегата му от „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов се обяви за образователен ценз при гласуване. Също така каза, че ВМРО иска президентска република.

„Днес имате шанс да получите оставката на премиера Борисов и се отказвате от този шанс. Нали искахте избори, нали искахте предсрочни избори? Хайде, има шанс“, обяви Десислава Атанасова от ГЕРБ, която припомняше думите на Борисов, че приеме ли се идеята за Велико народно събрание, той ще подаде оставка. Опозицията започна да скандира „Оставка“.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)