Парламентът прие на първо четене промени, с които се премахват „златните паспорти“

Парламентът прие на първо четене промени, с които се премахва възможността за инвестиционно гражданство или т. нар. „златни паспорти“. За поправките гласуваха 218 народни представители, без нито един против или въздържал се.

По-рано във вторник Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент гласува с голямо мнозинство проектодоклад, в който се съдържат редица мерки за ограничаването на „златните паспорти“. Според Брюксел те подкопават същността на гражданството на ЕС и затова трябва да бъдат премахнати.

Във вторник българският парламент одобри на първо четене законопроекта, предложен от правителството. Сходният проект на ДПС, внесен от депутатите Йордан Цонев и Делян Пеевски, беше отхвърлен.

Разликата между двете предложения беше в искането на ДПС да се премахне освен възможността за инвестиционно гражданство и възможността потенциални инвеститори да получават разрешение за постоянно пребиваване в страната. От „Продължаваме промяната“ посочиха, че е необходим допълнителен дебат, за да бъде отмнено и издаването на визи.

Министърката на правосъдието Надежда Йорданова, която присъстваше на дебата, посочи, че са приключили проверки по 48 преписки, свързани с гражданство срещу инвестиции. По думите ѝ при 6 от тях има констатирани нарушения и по тях са предприети действия за отнемане на българско гражданство.

Практиката, станала известна като „златни паспорти“, беше въведена в България през 2013 г. Тя позволява на чужди граждани да получат български паспорт срещу инвестиция в страната. Редица случаи обаче сочат, че това се случва и без направени реални инвестиции.

След като Брюксел поиска забрана на схемата, през 2020 г. Кипър обяви, че спира инвестиционното гражданство. Законово то все още е възможно само в България и Малта.

През декември 2021 г. излезе доклад на Европейската комисия за хода на преговорите за отпадане на визите за европейци за САЩ, от който стана известно, че американската държава няма да премахне визите за българи, докато съществува опцията „златни паспорти”.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. .


image0 (9K)