Categories: Футбол

Парламентът прие новия закон за футболното хулиганство

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за опазването на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия срещу спортното хулиганство. „За“ гласуваха 99 народни представители, а 50 се въздържаха.

„Този закон трябва да влезе по най-бързия начин в нашето законодателство, коментира един от вносителите на промените Славчо Атанасов /“Обединени патриоти“/. Много се радвам, че тук по този проблем всички партии се обединихме, посочи той и благодари поименно на депутатите, работили по измененията, както и на представителите на институциите в работната група. Започва футболното първенство, затова работната група взе решение спешните мерки да ги въведем веднага“, каза Атанасов.

[ad id=“225664″]

По негово искане срокът за предложения между първо и второ четене на измененията беше намален на три дни. Атанасов посочи, че в момента се работи по нов закон за футболното хулиганство, който по технически причини ще е готов в края на годината.

Спор в пленарна зала предизвика изказването на Тодор Байчев /“БСП за България“/, че измененията са стъпка в правилната посока, но от левицата ще се въздържат от подкрепа на първо четене.

С приетите изменения се въвежда режим на достъп на посетителите до спортното мероприятие. Предвидено е достъпа да се осъществява чрез предоставянето на документ/знак, персонализиращ посетителите или след разчитане на лична карта на посетителя от скенер за лични документи. Предлага се условията и редът за достъп до спортно мероприятие и документите/знаците, персонализиращи посетителите да се уреждат с наредба на Министерския съвет, която да влезе в сила една година след обнародването на този закон.

Разширяват се правомощията на ръководителя по сигурността и безопасността на спортното мероприятие, свързани с недопускането на лица с наложени принудителни административни мерки и на малолетни и непълнолетни без придружител в спортната зона и спортния обект. Въведено е изискването съгласието на дееспособен придружител на малолетни и непълнолетни да се удостоверява с декларация.

Регламентирана е прецизно дефиницията за спортно хулиганство, като по този начин понятието се конкретизира и се разширява приложното поле на закона по отношение на противоправното поведение и местата, на които е възникнало.

Системата от наказания е допълнена с принудителни административни мерки, които за определени противообществени прояви ще бъдат налагани от Районното управление на МВР по местоизвършване на деянието. Предвидено е за някои от проявите на спортно хулиганство въз основа на съставен акт и приложен доказателствен материал, началникът на РУ на МВР по местоизвършване на деянието да издава наказателно постановление и налага глоба и принудителна административна мярка.

[ad id=“263680″]

Въвеждат се допълнителни изисквания относно разполагането и използването на видеокамери с цел документирането на събрания доказателствен материал. Собствениците или ползвателите на спортни обекти и съоръжения, както и организаторите на спортни мероприятия ще трябва да извършат разходи, свързани с техническо оборудване, необходимо за осигуряване на безопасността и сигурността на посетителите на спортни мероприятия.

Стефан Стефанов

Share
Published by
Стефан Стефанов

Recent Posts

Светлана Каменова е европейска шампионка по бокс

  Страхотна Светлана Каменова стъпи на върха на Европа, научи ЗАРАТА от БФ Бокс.  …

14 минути ago

„Боташ“ е готова да преразгледа енергийното споразумение

Двамата министри се обединиха за съвместно сътрудничство...

41 минути ago

Хамас показа двама заложници

Пуснаха видеозапис...

49 минути ago

Габриела Наплатанова застава начело на СЕМ

Мандатът е за 6 месеца...

51 минути ago

България и Турция продължаватдебата по споразумението за „Боташ“

Около това се обединиха двама министри...

54 минути ago

Костов намекна за оставка, ще решават с ръководството

Ако има нужда от треньорска смяна, ще е направим, заяви той...

2 часа ago
image0 (9K)