Парламентът приравни коронавируса с чумата и предвиди задължителна изолация и лечение

Извънредна епидемична обстановка за определен период от време ще се обявява с решение на Министерския съвет. Това решиха депутатите след окончателното гласуване на промените в Закона за здравето.

По този начин част от мерките, които бяха в сила по време на извънредното положение, ще продължат да действат и след отмяната му. Извънредното положение заради коронавируса беше въведено на 13 март и беше продължено до 13 май. Управляващите решиха да не удължават срока му и вместо това приеха нови текстове в Закона за здравето.

Обявяването на извънредна епидемиологична обстановка ще става по предложение на министъра на здравеопазването въз основа на извършена от главния държавен здравен инспектор оценка. Такава ще могат да изготвят и директорите на регионалните здравни инспекции. Министерският съвет ще има последната дума.

Според приетите промени всеки, който се е заразил с COVID-19, подлежи на задължителна изолация или болнично лечение. По този начин коронавирусът попада в същата графа с холера, чума, вариола, жълта треска, вирусни хеморагични трески, дифтерия, коремен тиф, полиомиелит, бруцелоза, антракс, малария, тежък остър респираторен синдром и туберкулоза.

Всички заболели подлежат на задължителна изолация и/или болнично лечение. Не се прие предложението на Георги Михайлов от левицата COVID-19 да отпадне от този списък.

Депутатите гласуваха на задължителна карантина да подлежат контактни лица на лица, болни от изброените заразни болести. На задължителна карантина може да подлежат и лица, които са влезли на територията на страната от други държави.

Контактните лица не може да откажат извършването на изследване с цел установяване на носителство на заразна болест, гласуваха депутатите. Заповедите и предписанията на здравния министър подлежат на обжалване пред съответния административен съд по реда на Административно-процесуалния кодекс.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. 


image0 (9K)