Парламентът реши да се преизчислят пенсиите

В момента депутатите спорят какво да правят с неработещото решение, което е само на първо четене

127 депутати гласуваха революционно, но невъзможно за изпълнение решение за преизчисление на пенсиите, отпуснати до края на 2017 г. Това трябва да стане от 1 юли 2021 г., като за база се използва средният осигурителен доход за 2018 г. В резултат на това преизчисление биха се повишили пенсиите на 56% от възрастните, а необходимите за целта средства са 1,110 млрд. лв. до края на годината. Те няма откъде да се вземат без актуализация на бюджета на държавата и на държавното обществено осигуряване, информира Сега.

Предложението бе внесено директно в пленарна зала от БСП, които имат няколко неуспешни опита с него в предишни години

Този път обаче особената ситуация на 45-отото Народно събрание, което изживява последните часове от краткия си живот преди нови избори, позволи решението да мине с голямо мнозинство – само един депутат посмя да гласува против, а ГЕРБ не участва в гласуването.

По време на повече от два часа пререкания, депутати от всички политически сили се изказаха против такова вмешателство за повече от 1 млрд. лв. в бюджета на държавата по средата на годината. Ясно е обаче, че законът няма шанс да бъде въведен в действие – днес беше първото му четене, а за второ няма време. Дори да се приеме, не е ясно откъде ще се вземат парите за изпълнението му. Затова въпреки взаимните обвинения в див популизъм, в крайна сметка повечето партии предпочетоха да си направят безплатна реклама и да подведат възрастните си избиратели с невъзможни обещания.

Гласовете, които прокараха решението, дойдоха от „Има такъв народ“, БСП, ДПС, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри, вън!“. Веднага след обявяването на резултатите, Корнелия Нинова внесе процедурно предложение още днес депутатите да приемат промените и на второ четене, което взриви залата. ГЕРБ контрира с предложение да се прекрати заседанието и след като много депутати се струпаха на трибуната под напора на емоциите, в момента е обявена почивка. „Кодекс за социално осигуряване на две четения! Хайде, без това, това не е ратификация“, възмути се Йордан Цонев от ДПС.

източник www.dunavmost.com


image0 (9K)