Партито при щатските джънк облигации започва да затихва

Партито при щатските джънк облигации започва да затихва

Снимка: Bloomberg L.P.

Ако резултатите на Party City (американска верига от парти магазини – бел. прев.) от миналата седмица са показателни, тогава може би е време инвеститорите в облигации с висока доходност (джънк, с неинвестиционен рейтинг – бел. прев.) да погледнат към изхода, пише Джо Ренисън за Financial Times.

Въпреки че са най-рисковата част от планината от дълг, която беше набрана през последните години, джънк облигациите се представяха добре в условията на неумолима волатилност при акциите, по-затегната парична политика от Федералния резерв на САЩ, нарастваща инфлация, нарушени вериги за доставки и война в Европа. Това беше доскоро.

Party City даде началото на седмица с разочароващи резултати за печалбите, които помогнаха на пазара на джънк облигации да излезе от съня си. Компанията беше подложена на натиск през първото тримесечие заради ограничените доставки на хелий и растящите цени, точно когато търсенето ескалира преди сезона на дипломирането в САЩ.

Хелият е важен компонент за Party City и допринесе за предишните трудности на компанията преди пандемията. Главният изпълнителен директор Брадли Моргън Уестън заяви при обявяването на печалбата, че компанията е успяла да набави достатъчно хелий, за да задоволи нуждите на клиентите си, но при неочакван удар за печалбата от 2 милиона долара. Наред с нарастващите такси за навло и пристанища, допълнителните разходи за хелий помогнаха за намаляването на печалбата.

Балоните не преборват гравитацията от само себе си, а след разочароващите резултати това важи и за облигациите на Party City. Облигацията на компанията на стойност 750 милиона долара, емитирана само преди година с падеж през 2026 г., се понижи до малко повече от 70 цента за един долар от над 90 цента в края на април.

Не само облигациите пострадаха, тъй като инвеститорите преоцениха способността на емитентите с висока доходност да издържат на напрегнатите икономически перспективи.

Към края на април един широк индекс на високодоходните облигации, компилиран от Ice Data Service, бе загубил 8% за годината. Но инвеститорите все още се чувстваха относително уверени относно кредитния риск – вероятността една компания да не върне дълга си. Спадът на индекса беше почти изцяло обусловен от бързото покачване на лихвените проценти.

По-специално, загубите на индекса са на фона на спада на Nasdaq (американски технологично ориентиран индекс за акции – бел. прев.), който миналата седмица достигна 30% от началото на годината. Това съвпада с минали цикли. Загубите от облигации обикновено са по-малки от тези, наблюдавани на пазарите на акции, когато условията станат трудни, тъй като те се намират по-високо в капиталовата структура на компанията, като по този начин са по-изолирани при фалит.

https://www.investor.bg/


image0 (9K)