ПГ по компютърни науки и математически анализ в Стара Загора е нова стъпка в образованието

Разговаряме със заместник-кмет „Образование, здравеопазване и социални дейности“ в Община Стара Загора, Иванка Сотирова за  новото училище за таланти в сферата на математиката и информатиката, което отваря врати на 15-ти септември – „Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализ“

Това е една от най-хубавите идеи, които Стара Загора осъществява. Идея, насочена към бъдещето – бъдещето на образованието, кадрите на бъдещето, съответно бизнесът, развитието на нов тип икономика, обезпечена от добри специалисти. Отдавна имаше нужда от такава стъпка.

– Госпожо Сотирова, със сигурност училището ще отвори врати наесен, нали?

– Да. Стара Загора закъсня в сравнение с другите големи градове в страната. В София откритото към Техническия университет училище, се превърна много бързо в едно от най-добрите, предпочитани и авторитетни в страната. Варна откри подобна гимназия, Бургас – преди 3 години, Пловдив… Ще направим всичко възможно да наваксаме, още повече, че ние имаме сграда – сградата на бившето I-во основно училище и разбира се, е чудесно, че тя пак ще е част от образователната структура.

– Доста спекулации и въображение имаше наистина в общественото пространство около евентуалната съдба на сградата и мястото на училището…

– Така е. Вероятно е нормално, защото трябваше време да обмислим идеята, да я превърнем в проект, преди да можем да съобщим на гражданите, че нещо наистина добро ще се случи и децата им ще имат възможността, ако желаят, да учат в специалности, които със сигурност и навсякъде по света ще им гарантират високо платена и удовлетворяваща, интересна работа. Да не забравяме, че Стара Загора е в центъра на регион, в който трансформацията на икономиката е неизбежна и е задължително да мислим за индустрията на бъдещето, което означава и за образованието на бъдещето, за конкурентноспособността, която днес е единствената гаранция за жизненост и развитие. Тракийски университет също подготвя разкриването на нови специалности, които могат да бъдат захранвани от завършилите новото училище и не само от тях, естествено.

Видяхме при кризата с COVID-19 колко важно е развитието на дигиталното образование. България по принцип изостава във всички сфери с дигитализацията в сравнение с развитите страни, но за да навакса, трябва да започне с образованието. Предвид ситуацията, никой не знае през есента дали училището ще отвори врати реално, но ще е готово изцяло да подготвя учениците си на изключително високо ниво, ако се наложи дигитално. Тези възможности са тествани вече от работата на Академията А за компютърни и природо-математически науки, която успя он лайн да подготвя както състезатели за международните математически олимпиади, така и желаещите ученици от града и страната за външното оценяване след 7-ми клас.

– Какви ще са специалностите в новата професионална гимназия?

– Започваме с три специалности: програмист, системен програмист и приложен програмист, със засилено изучаване на английски език и при спазване на целия общообразователен курс.

Качественото образование може да бъде осъществено само от качествени, мотивирани и способни да мотивират преподаватели. Как ще бъде сформиран екипът?

– Идеята е с учениците да работят утвърдени специалисти. В основата на екипа, естествено е „отборът“ на Академията. Помагат утвърдени преподаватели като Любомир Любенов, Павлин Пеев, Теодоси Теодосиев и др., преподаватели от БАН, СУ, стипендианти на фондация „Миню Балкански“ – специалисти на световно ниво… Един от основните критерии за подбора на екипа е именно с децата да работят утвърдени специалисти, хора, способни да мотивират младите хора да търсят знание и да работят, способни да ги изведат на национално и световно ниво като знания.

– Подобен тип училище ще се отрази благотворно на цялата образователна инфраструктура в Стара Загора. Ще мотивира и останалите училища да търсят нови и по-ефективни форми на работа с учениците, защото истината е, че от години в ежегодната класация на ТОП 100 на добрите средни училища в България, Стара Загора присъства само с 1 или 2 и то в края на списъка. Част ли е това от идеята за новата гимназия?

– Разбира се. Като във всяка сфера на живота, когато има конкуренция и добър пример, те изтеглят цялата система. Прибавете и това, че Стара Загора от десетилетия има насоченост към хуманитарните специалности, а съвременният свят и съвременният бизнес се нуждаят от друг тип кадри. Други са специалистите, които променят света и то всеки ден – със совалката на Мъсс, с роботите в болниците и производствата, с осигуряването на световната комуникационна система и развитието на друг тип професии… Не можем да се изолираме от тези процеси. Не бива. С времето и в новото училище ще вървим към разширяване на професиите.

– Проектът бе „Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализ“ да бъде национална гимназия. Ще се случи ли?

– Придобиването на статут „Национална гимназия“ е процедура. Трябва да започнем, трябва да се отвърдим и да започнем стъпките по придобиването на този статут. В Стара Загора само едно училище го притежава досега и това е Професионалната гимназия по ветеринарна медицина. Ако въпросът обоче е дали в новото училище ще могат да учат ученици от цялата страна – да, ще могат. Изграждаме базата, а в проекта са включени и общежития. Вече има интерес и запитвания от различни точки на страната. Училището е общинско към момента, т.е. средствата са осигурени от държавата, делегирани от държавния бюджет, а Общината е само техен ретранслатор – получава ги и ги превежда веднага.

Министерския съвет осигури средства за Министерство на образованието, а министър Красимир Вълчев ни увери, че средства за ремонта ще има. Изпълнителите обещават до началото на учебната година той да е приключил. Силно разчитаме да работят в срок. Предстои конкурс за директор на училището.

„Колелото е завъртяно“. Искам да пожелая успех на седмокласниците във външното оценяване и да кажа на онези от тях, които биха искали да се развиват в посока знания по математика, физика, компютърни науки, че ще имат тази възможност на едно ново ниво в „Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализ“. Разбира се ще изучават на ниво всички общообразователни предмети, а сме намислили и нещо повече – да им дадем шанс по интересен, необикновен, зареждащ, но и развиващ начин, да бъде организирано свободното им време – активен спорт, различни занимания, тренинги, развитие на състезателен дух, комуникация, работа в екип.

Ще бъде интересно! А под екип на училището, всички разбираме отбор от ученици и преподаватели, способни да бъдат част от света утре и да създават света утре.


image0 (9K)