Педофилите получават до 6 г. затвор, лежат три, могат да станат и учители

Педофилите получават до 6 г. затвор, лежат три, могат да станат и учители

Още двама педофили задържаха в събота органите на реда. Профилът на тези хора, според специалисти, са мъже със среден до висок статус.

Според криминалния психолог Тодор Тодоров, ако изобщо се стигне до осъждане, тези хора получават между 5 и 6 г. лишаване от свобода при чисто криминално минало и обикновено лежи 3 години.

„Излиза за добро поведение и много често започва да се занимава с работа с деца – нещо, което по никакъв начин не е регулирано в нашия закон“, коментира специалистът пред БНТ.

Това според Тодоров са хора, които по-късно могат да станат учители, възпитатели, да работят в детски парти клубове или на други места, свързани с деца.

Още по темата

25 ное 2022 15:17

20

21 ное 2022 09:33

125

„Педофилията не минава от само себе си. Те могат като минат няколко години да се реабилитират и на работодателите да им излиза, че не са осъждани“, твърди криминалният психолог.

Проблемът според него е много сериозен. Той и негови колеги алармират, че трябва да се направят много драстични промени в законодателството.

Гледат мерките на част от задържаните за разпространение на детска порнография

„Според Наказателния кодекс има разлика между блудство и изнасилване. Ако насилиш сексуално момче, това се води блудство и се наказва по-леко. Изнасилване е само, когато става въпрос за момичета. Присъдите за блудство са по-малки от тези за изнасилване“, обясни Тодор Тодоров.

Това според експерта дава възможност на педофилите, които насилват момчета, да бъдат съдени по-леко. Това според него не е правилно, защото момчетата са жертви не по-малко от момичетата.

„Трябва наказанията да бъдат много по-сурови и по-строги. Необходима е работа с тези хора. Не може осъден за педофилска постъпка, лежал в затвора известно време да излезе и да се счита за поправил се. Не става така, напротив. Отношението на другите задържани към тези хора е доста рестриктивно и те излизат още по-озлобени“, подчерта криминалният психолог.

Законово нерегулирана е и професията на психолозите, смята Тодоров. Според него не е ясно кой и как може да работи с тези хора с цел справяне, преодоляване и канализиране на тази парафилия.

По въпроса за 13-те, заловени за разпространение на детски порнографски материали у нас, Тодор Тодоров коментира, че не е изненада, че сред тях има и интелигентни хора с добра професионална реализация.

Пилот и IT-специалист са сред арестуваните за детска порнография. Проверяват дали сред жертвите има българчета

 „Някой по-високо интелигентен просто няма да използва примитивни методи, за да постигне целите си“, отбеляза той.

Според него педофилите са много добри манипулатори и често казват, че детето само е поискало актът да се случи. Дете на 6-7 години не може да разбере каква манипулация му се случва – как се скъсява дистанцията с него, как му се навлиза в личното пространство, как под формата на близко приятелство се стига до интимност.

„Всяко едно дете, независимо от семейната среда, в която расте, има в себе си базовия страх, че може да загуби любовта и подкрепата на родителите си. Манипулацията в такива моменти, когато се стигне до реализацията на сексуален контакт с дете е: „Какво ще стане сега, ако вашите разберат за това“. От там нататък детето е един пластелин, с който може педофилът да „работи“ както намери за добре“, поясни Тодор Тодоров.

От гледна точка на полиграфското изследване експертът намира педофилите интересни заради тяхната силна способност да рационализират. В много случаи те твърдели, че не са направили нищо лошо, а са отговорили на нуждите и желанията на жертвите си.

Децата могат навреме да се освободят от влиянието на педофил в социалните мрежи и интернет тогава, когато в семейството отношенията са добре развити и с тях се говори открито за тези неща.

Неотдавна група младежи се определиха като „ловци на педофили“, според Тодоров подходът им е неправилен, защото прилагат насилие. Криминалният психолог смята, че младите хора, които осъществяват такъв контрол и насилие, ще се превърнат в насилници, ако вече не са станали такива.

Той коментира и случая с изчезналия Александър от Перник, който беше открит на 8-ия ден от най-мащабното издирване в България за последните години. Според него експертизата на лекарите за това с какво се е хранил Сашко през тези девет дни е необходима, за да стане ясно какво се е случило. Ако въпросите останат висящи за общественото пространство, ще започнат да се раждат митове и легенди.

„На мен ми е интересно какво е ял той“, заяви криминалистът.

„Със Сашко би следвало да работят специалисти, които могат да работят с деца аутисти. Не всеки завършил психология може да работи в тази ситуация“, категоричен е Тодоров.

 

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)