Пеевски заведе дело в САЩ срещу санкциите си по „Магнитски“

Бившият депутат от ДПС Делян Пеевски, който преди година беше санкциониран от САЩ за корупция по глобалния закон “Магнитски”, е завел дело срещу американската финансова министърка Джанет Йелън и държавния секретар Антъни Блинкен, съобщи “Дневник” в петък.

Това става ясно от подаден от американските му адвокати на 6 август иск в Окръжния съд за столичния окръг Колумбия, с който изданието се е запознало. Ответници по делото са още ръководените от Йелън и Блинкен институции, Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) и двама други високопоставени американски служители. Освен Пеевски, като ищци са посочени и общо шест компании.

Пеевски претендира пред американския съд, че повече от година след санкционирането му, Вашингтон не му е предоставил никаква информация, въз основа на която е направен изводът, че българският политик е замесен в корупционни схеми.

Ролята на спецпрокуратурата

Един от аргументите, застъпени в иска, се основава на прекратената от спецпрокуратурата проверка във връзка със санкциите, наложени по “Магнитски” на Пеевски и смятания за близък до него бивш зам.-председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков.

Адвокатите на бившия депутат посочват, че “твърде общите формулировки на обвиненията разочароваха българските власти, които независимо разследваха твърденията и заключиха, че няма абсолютно никакви доказателства по което и да е от обвиненията в прессъобщението на Държавния департамент”.

Те настояват Окръжният съд за окръг Колумбия да обяви наложените на Пеевски санкции за незаконни и да ги отмени, тъй като твърдят, че клиентът им е станал жертва на “действия на агенция, констатации и заключения, за които се смята, че са произволни”.

“Дневник” отбелязва, че по същество искът представлява обжалване на административна процедура и делото би могло да приключи със съдебна заповед американските власти да предоставят исканата от Пеевски информация. Другият вариант е съдът да приеме, че американските институции не са длъжни да предоставят данните, въз основа на които налагат санкции по закона “Магнитски”.

Проблемите на Пеевски

От материалите по делото става ясно още, че българският политик твърди, че от юли 2021 г. неуспешно опитва да се сдобие с официално обяснение за основанията на действията срещу него, както и с доказателства в подкрепа на твърденията на САЩ.

“В резултат на действията на OFAC ищците фактически са отрязани от по-голямата част от глобалната финансова система”, се казва още в иска, с уточнението, че международни институции отказват съвместни дейности с Пеевски и шестте компании, посочени като ищци, “от страх да не бъдат подложени на контрол от страна на OFAC”.

През юли 2021 г. Делян Пеевски беше санкциониран по глобалния закон “Магнитски” заради данни за участие в корупционни схеми. Освен на Илко Желязков, такива санкции бяха наложени и на обвиняемия по редица обвинения в България бизнесмен Васил Божков, който се намира в Дубай. Забрана за влизане в САЩ тогава беше наложена и на Александър Манолев, Петър Харалампиев и Красимир Томов.

Веднага след обявяването на американските санкции, българската прокуратура започна проверки. На 21 юли главният прокурор Иван Гешев беше попитан по време на свое изслушване в парламента дали има образувано дело срещу Пеевски по този повод. Той отговори, че няма “личен интерес” по темата и не е запознат.

Шест дни по-късно шефката на вече закритата спецпрокуратура Валентина Маджарова съобщи, че проверката срещу Пеевски и Желязков е прекратена. Това съвпадна с рождения ден на кадъра на ДПС. Седмица по-късно адвокатите му са внесли иска в американския съд.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. . Бъди оригинален! Интересни подаръци за скъпи хора! КУПИ СЕГА! https://kupi-sega.bg/


image0 (9K)