Пернишкото земетресение било 30 пъти по-слабо от това на остров Кос

Вторичните трусове в района на гръцкия остров Кос ще продължат поне още 1 година и не се очаква да бъдат усетени в нашата страна.

Това каза пред БНР сеизмологът проф. Емил Ботев. Силата на вторичните трусове в района на Кос ще намалява, но някои от тях могат да достигнат 5 и повече по Рихтер, каза проф. Ботев.

Той обясни колко по-мощно е било гръцкото земетресение в сравнение с това в Перник през пролетта на 2012 година, което бе с магнитуд 5,6. Пернишкото земетресение е около 30 пъти по-слабо по енергия и сила, заяви експертът.

[ad id=“226585″]

По-опасни за България в момента са земетресенията в съседните й страни, отколкото тези на наша територия. Като най-опасното от тях е огнището във Вранча.

Най-силните земетресения у нас в бъдеще могат да се случат в района на Кресна, където и в миналото е имало мощни трусове, обясни проф. Ботев. Повод за притеснения обаче няма, тъй като в близко време там не се очаква да бъде натрупано голямо напрежение в земните пластове. Засега такива опасения няма. Ние сме си разтоварили напреженията в много близко минало, а натрупването на тези напрежения е изключително бавно на територията на нашата страна, каза още проф. Емил Ботев.


image0 (9K)