Петима уволнени след смъртта на пациенти в Пловдив

Петима служители на Университетската болница “Св. Георги” в Пловдив ще бъдат уволнени, съобщи БНР.

Причината е случаят, при който двама пациенти с коронавирус бяха оставени да чакат на стълбите пред клиниката по токсикология, а часове по-късно починаха.

В официалното съобщение на болницата не са посочени имената на наказаните. Пресцентърът се позова на Закона за защита на личните данни. С поста си ще се разделят един административен ръководител, един лекар, двама санитари и един шофьор на линейка. Други двама ще бъдат наказани с предупреждение за уволнение.

На 16 ноември двамата пациенти – Господин Господинов от село Брестник и Любчо Лалев от Пловдив, са били преместени от инфекциозната клиника на болницата в друго отделение, което наскоро е било преструктурирано в ковид отделение. При преместването им се налага да чакат на входа над 40 минути. Малко по-късно Господинов умира, а в ранните сутрешни часове на следващия ден – и Лалев.

От болницата съобщават, че комисията, която проверява случая, продължава работата си, а към предмета на проверката в петък е добавен и още един сигнал за починал на 18 ноември пациент. В лечебното заведение се въвеждат по-строги мерки за съгласуване на преместванията на пациенти от един стационар в друг.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)