Петкова към БСП: Цената на тока се определя от пазара, няма монопол на Ковачки

Токът се продава публично и напълно прозрачно, заяви на извънреден брифинг министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя свика медиите веднага, след като приключи пресконференцията на БСП, на която зам.-председателят на партията Кирил Добрев посочи, че ток, произведен в България, се продава по-евтино в чужбина, отколкото у нас заради монопол на фирми на Христо Ковачки.

„Искам като за начало да припомня, че през месец ноември 2014 нашето правителство завари ситуация, която беше наистина много тежка в енергетиката. Дефицитът в Националната електрическа компания беше над 800 млн., а задълженията ни към двете американски централи бяха достигнали застрашителни размери. Ние все пак успяхме да направим няколко важни стъпки, като променихме Закона за енергетиката, създадохме фонд Енергийност и въведохме промени, свързани с дейността на КЕВР. Предизборната кампания е в пикова фаза. Мисля, че колегите от БСП имат къса памет“, коментира Петкова.

„От БСП твърдят, че цените на електрическата енергия у нас са най-скъпите в Европа, обаче те трябва да знаят, че когато говорим за свободен пазар, цената се определя на базата на търсене и предлагане. Именно това стои в основата на либералния пазар и ние създадохме борсата за търговия на електрическа енергия, която да развие пазара на енергия у нас. По отношение на цената на тока искам да припомня, че държавните дружества имат една основна функция и тя е да предоставят електрическа енергия за пазара и за бита. От друга страна те имат и ангажимента да предоставят ежедневно енергия за българската независимо-енергийна борса на цена от 44 лева, като количествата на предлаганата енергия растат непрекъснато“, обясни министър Петкова.

„Искам да уверя, че нито един мегават не се продава по друг начин, освен по този, записан в закона, а именно – публично и прозрачно. За сравнение средната цена на тока в периода юни-юли 2019 г. у нас е била 48 евро, докато на румънската енергийна борса за същия период е била 49 евро, а на унгарската – 50 евро. Само и единствено на 9-и август цената на нашата борса е била по-висока в рзмер на 124 лева“, допълни още Теменужка Петкова.

„Нито държавните дружества са в почивка, нито мощностите са в почивка. Тук изобщо не става въпрос за почивки, а за планови годишни ремонти“, поясни енергийният министър и заяви, че от 2015 г. НЕК плаща със 100 милиона лева по-малко за американските централи в резултат на постигнато споразумение.

„Процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ “Белене“ беше максимално прозрачна и всеки един можеше да заяви интерес към нея“, посочи още Петкова.

Относно обвинението на БСП, че българската страна произвежда ток, който продаваме по-евтино на Гърция, министърът подчерта, че нито едно дружество не продава и не изнася електрическа енергия и отбеляза, че това се определя от съответните търговци.

„Такъв тип изказвания противоречат на основните изисквания на ЕС за свободния пазар. Такива изказвания пораждат рискове за завеждане на дела от страна на ЕК“, предупреди опозицията Теменужка Петкова.

Петкова смята, че ако БСП, както и всеки гражданин, имат сигнали за нарушения на борсата – да сезират съответните органи. Попитана дали може да каже, че в енергетиката има монопол на дружества, свързани с Христо Ковачки, Петкова заяви, че не може да твърди подобно нещо.


image0 (9K)