Петков за цените на тока: Изненадах се, но сме тук да се справяме с проблемите

За 24 часа ще бъде направен анализ, за да бъдат взети ясни и конкретни мерки за цените на тока, водата, газа, заяви премиерът Кирил Петков след първото извънредно заседание на правителството.

Още по темата

14 дек 2021 12:22

98

Той подчерта, че за кабинета това изглежда като „сравнително голямо увеличение“ и изрази изненада, че цените са анонсирани веднага с встъпването в длъжност на новото правителство. Петков обаче допълни – „Тук сме да се справяме с проблемите“.

По думите му ще се търсят възможности за намаляването на цената през разходната част на енергийната система.

По въпроса за ваксинацията, която отпредели като приоритет, Петков обясни, че министрите са се обединили, че администрацията трябва да отговаря на същите условия, които се изискват от бизнеса, тоест „зелен сертификат“.

До четвъртък ще бъде направен правен анализ точно как да бъде въведена подобна мярка, първата стъпка ще бъде на ниво Министерски съвет. Въпросът е да го направим максимално ефективно в рамките на закона, така че резултатите да бъдат реални и позитивни, а не да влезем в юридически спорове, обясни премиерът.

Той обаче подчерта, че „зелен сертификат“ няма да е задължителен за гражданите, обслужвани от администрацията.

Ще бъде направен и план за най-бързата помощ, която може се даде, за да се погрижи държавата за най-пострадалите от наводненията в областите Смолян, Благоевград и Кърджали. Утре на среща са поканени областните им управители, които да информират за нуждите по места.

Някои хора казаха, че ще имаме 100 дни по-спокойно време, не, оказа се, че имаме един следобяд, една вечер – снощи. Така Кирил Петков обясни, че на предстоящия Европейски съвет в Брюксел ще отиде президентът Румен Радев, а не той.

В телефонен разговор вчера с премиера на РСМ Зоран Заев се обсъдили, че идеята за допълнителни работни групи ще бъде структурирана в най-къс срок, като допълнение на тази за историята. Петков изрази надежда това да стане в началото на януари, за да напреднат преговорите в оперативен план.

https://www.dnes.bg/………….


image0 (9K)