Петков нямал законово право да иска оставки във ВМС – Сопот

Министърът на икономиката не може еднолично да иска оставки на част от Съвета на директорите на „Вазовски машиностроителни заводи“ ЕАД, гр. Сопот (ВМЗ) и да извади дружеството от структурата на „Държавна консолидационна компания“ (ДКК) ЕАД, както и да поиска оставката на изпълнителния директор Ясен Спасов. Това е записано в позицията на  „Държавна консолидационна компания“ ЕАД, разпространена до медиите.

Управителните органи на ДКК ЕАД и дъщерните му дружества могат да се назначават единствено чрез специална процедура в изпълнение на Закона за публичните предприятия и Правилника за неговото прилагане, уточняват от компанията.

Още по темата

19 авг 2021 13:12

96

„В писмо от 18 август 2021 г. ДКК ЕАД запозна министър Петков в подробности с казуса във ВМЗ, като поиска неговата подкрепа за разрешаването му. Ръководството на ДКК ЕАД е уверено, че със съвместни усилия и в резултат на предприетите вече мерки ще бъде постигнато благоприятно развитие според насоките на принципала“, пише в позицията на ДКК.

От там уточняват, че има конкретни критерии за освобождаване на Борда на директорите на ВМЗ Сопот. Сред тях са настъпила смърт, подадена на молба за освобождаване, осъждане за извършено умишлено престъпление от общ характер, тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения

„По отношение на намеренията на министър Петков за изваждане на ВМЗ Сопот и други дружества от холдинга ДКК ЕАД, обръщаме внимание на факта, че съществуването на ДКК ЕАД като структура, която управлява предприятия със стратегическо значение за страната чрез независим Съвет на директорите, е единственият гарант, че тези предприятия ще останат независими от променливите политически интереси във всеки един момент“, информират още от ДКК.

От ръководството на дружеството оценяват желанието на министър Кирил Петков да внесе подобрения и прозрачност в дейността на холдинга и дъщерните му дружества.

„Отчитаме като свой съществен пропуск липсата на проактивна публична комуникация за дейността на ДКК ЕАД, която несъмнено е създала у министъра усещане за липса на прозрачност в дейността на организацията и го е поставила в ситуация да прави изводи за резултатите на ДКК ЕАД на базата на непълна информация“, пишат в позицията си „Държавна консолидационна компания“.

https://www.dnes.bg/………….


image0 (9K)