Петков от Брюксел: Надявам се скоро българската позиция да стане европейската

Петков от Брюксел: Надявам се скоро българската позиция да стане европейската

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Надявам се, скоро време, българската позиция за Република Северна Македония, да стане европейската. Това заяви министър-председателят Кирил Петков пред репортери в Брюксел, където българският премиер участва в редовно заседание на Европейския съвет.

„Мисля, че много добре комуникирах българската позиция“, каза Петков.

Той обясни, че очакванията днес са били той да каже дали България има промяна в позиция по отношение членството на Северна Македония в Европейския съюз (ЕС).

Още по темата

„Казах, че съм обещал на българските избиратели, че това решение ще се вземе от парламента. Ние, като правителство, и аз, като премиер, няма да счупим това обещание, въпреки че имаше големи очаквания и европейците гледаха дали има някаква възможност днес да бъде взето решението, аз си отстоях на думата и обещанието“, каза Петков.

„Българската позиция беше непроменена, разбрана и сега всички чакат – европейците чакат – българският парламент да даде крайното си решение“, обясни Петков.

По-рано днес Комисията по външна политика към Народното събрание (НС) одобри предложението на лидера на „Демократична България“ Христо Иванов за урегулиране на отношенията между София и Скопие

Предстои документът да бъде вкаран за разглеждане в зала.

„Надявам се, че българският парламент ще направи широко обсъждане максимално бързо, но това зависи от тях“, коментира Петков.

„Аз съм доволен, че когато човек отстоява българската позиция, се вижда, че има респект от европейските партньори, защото хората разбраха, че българското правителство, когато си даде думата, я изпълнява“, допълни премиерът.

 

https://www.investor.bg/


image0 (9K)