Петко Салчев вече не оглавява НЗОК, освободиха го предсрочно

Петко Салчев вече не оглавява НЗОК, освободиха го предсрочно

Депутатите освободиха предсрочно управителя на НЗОК проф. Петко Салчев.

Той пое поста на 13 януари 2020 г. Мандатът на управителя на НЗОК е 5 години, но Салчев си тръгва по-рано по решение на НС, което избира и освобождава шефа на Касата.

Причината за това е нарушения диалог с БЛС.

Сривът в отношенията между двете здравни институции започна, след като НЗОК предложи цените на клиничните пътеки, както и на клиничните и амбулаторните процедури да се повишат с 8%, считано от 1 септември 2022 г.

От БЛС се оплакаха, че разговорите с това ръководство на касата са невъзможни заради едноличния стил на вземане на решения.

Костадин Ангелов от ГЕРБ кометира по време на дебатите в НС, че Салчев е утвърден професионалист, добър лекар и специалист.

„На заседание на здравната комисия опитахме да възстановим диалога, но нито една от двете страни не направи компромис и това води до риск за пациентите. Липсата на диалог между управител на НЗОК и БЛС поставя под риск качеството на лекарските услуги и подписването на рамковия договор“, каза той.

Петко Салчев не приема мотивите на депутатите за освобождаването му от поста.

„На 13 бях избран, на 13 ме освобождават, явно 13 е щастливата ми дата. Всичките посочени мотиви за моето освобождаване не са доказани документално и не са подкрепени с факти и аз не приемам, че не съм изпълнявал задълженията си като управител на НЗОК“, каза той.

„В един диалог има две страни и когато едната не иска да го упражнява, няма диалог. Аз съм участвал в много диалози и съм участвал  в преговорите за приемането ни в НАТО и ЕС и съм водеща функция при признаването на дипломите на нашите медици. Човек, когато работи греши, но да ме обвиняват в системно нарушение не бих го приел. Горд съм от това, което съм постигнал и ще си тръгна с високо вдигната глава, защото оставям една работеща институция“, обърна се Салчев към депутатите.

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)