България

Петър Стоянов: Няма да се откажем от Вазов, но с Турция – без емоции

„Отношенията на България с Турция винаги са били и ще бъдат в центъра на българската демокрация. Ако не са, значи тя прави много голяма грешка, каза президентът (2007-2012). Това правителство може да направи още за защита на българските интереси в контекста на членството ни в ЕС и отношенията ни с Турция“, смята той.

„Шокиран съм от това убийство, нищо не мога да коментирам, защото не знам нищо.“ Това заяви президентът (1997 – 2002 г.) Петър Стоянов в предаването „Лице в лице“ по бТВ в коментар за убийството на бизнесмена Петър Христов. Стоянов бе гост на предаването заради визитата на премиера Бойко Борисов в Турция и започващото европредседателство, но в началото на разговора бе помолен за коментар по темата на деня – стрелбата по търновския бизнесмен.

На въпрос как ще отекне новината за това убийство на фона на председателството ни на ЕС и на критичните статии в западни медии за България, Петър Стоянов заяви, че по-важно е какво ще кажат българите.

„Без значение е сериозният авторитет на посочените издания, значение има какво мислим ние за нашето дередже, какво мислим за състоянието на съдебната система, за корупцията, продължи президентът (1997 – 2002 г.). Част от тях продължават да са пленници на стереотипи“,  изтъкна Стоянов по адрес на западните медии, публикували критични материали за България.

„Стига сме се лашкали от крайности – от еуфория до меланхолия. Ние трябва да намерим своята идентичност, да намерим своето самочувствие. Писали, голяма работа! Дайте да видим какво имаме да вършим в България и да си свършим работата!“  – заяви той.

„Преди 120 – 130 години тричленна българска делегация виси десет дни в Лондон, за да бъде приета от втория секретар на канцлера. Днес България е председател на ЕС! Това е невероятно!“, обърна внимание Петър Стоянов.

Според него на ЕС му липсва големият дебат. В ЕС трябва да има хора, които мислят по цивилизационен начин за съдбата на ЕС, убеден е бившият държавен глава.

Снимка: бТВ

Петър Стоянов отговори и на въпроси, свързани с визитата на премиера Бойко Борисов в Турция за откриването на реставрираната Желязна църква.

„Фактът на обновяването на българската църква е великолепно събитие. Ердоган постави въпроса за реципрочността. Българските църкви в Турция са три, докато османските джамии в България – много повече“, обърна внимание Петър Стоянов.

Според него отношенията с Турция трябва да са в центъра на българската външна политика. Това правителство може да направи още за защита на българските интереси в контекста на членството ни в ЕС и отношенията ни с Турция, смята Стоянов. Според него парадоксално, но това е и зарази присъствието на Обединени патриоти във властта.

„Патриотите могат да си позволят по-неординарни действия. Ще им припомня: точно Стамболов, който е участвал в три завери срещу султана, се сближава с турския султан, че получава най-високият турски орден и получава три берата за владици в Македония“, каза още Петър Стоянов.

„Очевиден е стремежът на президента Ердоган да подобри отношенията си с ЕС. Но в политиката никога няма само приятелство. На Стамболов в малка България му идва на ум да води политика, която големите наричат „политика на сопата и на моркова“. Политиката трябва да бъде лишена от емоции. Няма да се откажем от дядо Вазов, но в политиката ни с Турция трябва да се откажем от емоции“, каза още Петър Стоянов.

zarata.info

 

Елена Дюлгерова

Усмивката, която изпращаш, се връща обратно при теб.

Recent Posts

Любовният ви хороскоп за май

Не бива да бързаме...

11 минути ago

Хартиените бюлетини на изборите за НС и ЕП ще са с различни цветове

23 партии и 11 коалиции ще се борят за гласа на избирателите...

26 минути ago

Контрера: Археологическите разкопки около „Св. Неделя“ са зарити

Какво се случва с археологическия обект?...

един час ago

Главчев няма да взима заплата като външен министър, само като премиер

Като служебен министър-председател той получава 11 000 лева...

един час ago

Часовникът на най-богатия пътник на “ Титаник“ е продаден за 900 000 паунда

Първоначално очакваната цена е била 150 хиляди паунда...

2 часа ago

Koe e фитнес предизвикателствотото, което подлуди света?

Какво представлява и дали е подходящо за следване...

2 часа ago
image0 (9K)