Пирински – единственият български евродепутат, обявил се против освобождаването на политическите затворници в Русия

Георги Пирнски от БСП се оказа единственият български евродепутат, който е гласувал „против“ специалната резолюция на Европейският парламент, с която бе поискано „руските власти незабавно и безусловно да освободят Олег Сенцов и всички други незаконно задържани украински граждани в Русия и на Кримския полуостров“, съобщава tango-noir.com.

[ad id=“225664″]

Олег Сенцов е украински кинорежисьор, който е живял в Крим. Той остава там след като Русия анексира Кримския полуостров, а малко след това Сенцов е арестуван, набързо „получил“ както руско гражданство, така и фалшиво обвинение в терористична дейност, за която е осъден на 20 години лишаване от свобода.

На 14 май 2018 г. Сенцов започна безсрочна гладна стачка, настоявайки да бъдат освободени всички украински политически затворници, задържани в Русия и Крим – те са повече от 70. Сега Сенцов бавно и тихо умира.

Резолюцията в подкрепа на украинския режисьор и останалите политически затворници в Русия бе подкрепена от 485 евродепутата от общо 627. 76 са гласували „против“ като сред тях Георги Пирински е единственият представител на България, подкрепил реално политическите репресии на путинския режим. 66 евродепутати са се въздържали, посочва изданието.

[ad id=“263680″]

Едва ли е съвпадение, че почти всички членове на ЕП, гласували „против“ освобождаването на политическите затворници в Русия и Крим, са представители на пропутиновия „червено-кафяв алианс“. Георги Пирински, е политик от БСП и виден партиен функционер и номенклатура още от времето на Тодор Живков и тоталитаризма.

Вижте ТУК пълния списък на членовете на ЕП, които се обявиха „против“ резолюцията в защита на политическите затворници в Русия и Крим.

Превод: Faktor.bg


image0 (9K)