В ”Пирогов” оперираха две деца с пари от фонда

Само за седмица 2 момичета бяха оперирани от водещи специалисти в „Пирогов” с финансиране от Фонда за лечение на деца.

[ad id=“225664″]

Националният консултант по неврохирургия и шеф на неврохирургията в „Пирогов” проф. д-р Николай Габровски и завеждащият детската неврохирургия в „Пирогов” д-р Михаил Захаринов извършиха сложна операция на 9-годишно момиче.

Детето има злокачествено образувание, което обхваща част от гръбначния стълб и гръдния кош, съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение.

По време на тежката операция проф. Габровски и д-р Захаринов отстраниха тумора от гръбначния стълб на момичето. Лекарите поставиха специални титаниеви медиицнски изделия и изкуствени мозъчни обвивки, които ще бъдат заплатени от фонда. Пациентката вече е раздвижена, в съзнание и се движи самостоятелно. Предстои и следващ етап от оперативно лечение, което ще се извърши от екипът на детският хирург доц. д-р Христо Шивачев.

[ad id=“263680″]

В същата седмица шефът на пироговската клиника по детска хирургия доц. Шивачев оперира и второто момиче, чиито медицински изделия поема Фонда за лечение на деца.

17-годишната пациентка е с тежър вроден дефект на гръдния кош, който е популярен като „обущарски гърди”. По време на операцията лекарите изполваха специални медицински изделия, с които коригираха тежкия деформитет. Тези изделия ще бъдат заплатени от фонда. Постигнатият ефект се оценява като много добър. Пациентката вече е изписана от „Пирогов”. Предстои регулярно контролиране на всеки 3 месеца в следващите 2 г.
dir.bg


image0 (9K)