Питане в Helpbook: Като безработна имам ли право на помощ за отопление?

Питане в Helpbook: Като безработна имам ли право на помощ за отопление?

Снимка: БГНЕС

С наближаващата зима е нужно да се погрижим за отоплението на жилищата си за месеци напред. В платформата на Helpbook.info постъпи сигнал с резонни въпроси към Омбудсмана на РБ. Ето какво пише в нашият потребител във връзка със социалните помощи за безработен:

„Пиша Ви с цел да разбера дали като безработна имам право на подпомагане за отопление. От април. 2022 съм безработна. Получих минималното обезщетение за 4 м. Работих сезонна работа, различна от моето образование, и отново бях освободена от работа заради приключване на дейностите. В момента по закон имам право на още 4 м. обезщетение, но НОИ прави разследване на фирмата, в която работих, с презумпция да ме лиши от това право, понеже по някаква причина, което за мен е недоглеждане, съм освободена по точка от закона, която ги кара да ме обезщетяват на сума според заплатата от последната месторабота, в случая минимална заплата. Надявам се този казус да се реши. Но в същото време се интересувам има ли вероятност да подам документи и да ми се отпусне помощ за отопление. Живея в селска къща в гр. Дебелец с майка си, която получава минимална пенсия. Отоплението ни е на дърва и ток. Попитах социален работник, когото случайно открих в общината, и ми каза, че трябва да имам 6 подписа на борсата. Какво казва законът, съм ли част от обществото, въпреки че се наложи да съм безработна след 24 г. стаж като артист?“, завършва сигналът.

Ако видите нередност, проблем, с който се сблъсквате всеки ден и искате да подадете сигнал – направете го онлайн в HelpBook.info! Платформата на Investor Media Group ще ви даде възможност не само да придадете гласност на проблема, но и да изпратите сигнал до отговорните институции.

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)