Пламен Бобоков с ново обвинение – за държане на нерегистрирани археологически обекти

Бизнесменът Пламен Бобоков се сдоби в понеделник с трето поредно обвинение от края на май насам, съобщи пиарката му Ани Александрова. Окръжната прокуратура в Русе го е привлякла към наказателна отговорност за държане на нерегистрирани ахеологически обекти, представляващи национално богатство.

Това става само ден, след като двамата с брат му Атанас дадоха интервю пред бТВ, в което повториха твърдението си, че депутатът от ДПС и медиен магнат Делян Пеевски иска да поеме контрол над бизнеса им и това стои в основата на активността на разследващите срещу тях. Пламен Бобоков обяви това още в края на септември пред Свободна Европа, а в неделя добави пред бТВ, че „има един триумвират, който управлява тази държава – [Бойко] Борисов, [Делян] Пеевски и [Иван] Гешев“.

От края на май двамата братя Бобокови са обвиняеми за участие в организирана престъпна група заедно с бившия зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков и още осем души. Специализираната прокуратура твърди, че те са се възползвали от схема за незаконно загробване на опасни отпадъци чрез фиктивни дружества, които са имали отношения с дъщерната компания на „Монбат“ – „Монбат Рисайклинг“.

Заради това разследване Атанас Бобоков прекара в следствения арест половин година и беше освободен едва миналия петък срещу рекордната гаранция от 2 млн. лв. През това време брат му плати две гаранции за свободата си – от 1 милион и 10 000 лв.

Освен това през юли Пламен Бобоков получи и обвинение за търговия с влияние по дело, образувано срещу него и Пламен Узунов, секретар на президента Румен Радев по правни въпроси и антикорупция. Специализираната прокуратура твърди, че двамата са участвали в престъпен сговор, чрез който Узунов предавал информация на Бобоков за политическата ситуация в Либия и Украйна, с която бизнесменът не можел да се сдобие правоморено.

I 50 железни върхове от стрели и копия

Няколко часа по-късно от Русенската окръжна прокуратура потвърдиха за повдигнатото ново обвинение, добавяйки, че в рамките на едно от водените от спецпрокуратурата разследвания е бил претърсен домът на Бобоков. Намерени са били 50 археологически обекта, от които 48 върхове от железни стрели и 2 – от копия.

„По досъдебното производство е изготвена съдебно-археологическа експертиза. От заключението й е видно, че иззетите предмети са движими културно-археологически ценности“, допълват разследащите.

 

 

От съобщението на прокуратурата става ясно още, че новото обвинение е било повдигнато на Бобоков още на 9 ноември и на следващия ден той е бил призован да му бъде предявено на 23 ноември, но по негова молба това е отложено за 30 ноември.

I „Пеевски само се е опитвал да се възползва“

„Човекът, който е организирал цялата интрига, този, който всички познават като прекрасен актьор в последните 10 години управление, той е поне за 10 Оскара за главна мъжка роля, този човек е Борисов“, заяви в неделя Пламен Бобоков с уточнението, че „Пеевски само се е опитвал да се възползва, той е такъв, той хваща момента – видял е, че Борисов е тръгнал нещо да прави срещу нас и е решил в последния момент да се възползва“.

Освен „Монбат“, „Приста Ойл“ и свързаните с тях компании, двамата братя са собственици и на фондация „Братя Бобокови“, която управлява частния Нумизматичен музей в Русе.

От съобщението, изпратено до медиите от пиарката им Ани Алексадрова, става ясно още, че наред с висящите вече три разследвания, срещу бизнесмените са в ход „ревизии и проверки в компаниите, заводите, фондацията, офисите и домовете на индустриалците, придружени от активен черен пиар с таргет бизнеса и семействата им, в обслужващите властта медии“.

„Как ще продължи опитът на „дълбоката държава“ у нас да заграби бизнеса на Бобокови като методично тормози, набеждава, клевети и унищожава репутацията и живота на една от малкото български фамилии със законен международен бизнес, внушителни инвестиции в индустрията, безупречна бизнес история и авторитет може само да гадаем“, завършва съобщението.

През септември компаниите на Бобокови напуснаха Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), обявявайки, че тя вече няма общо с „гласа на българския бизнес“, а се е превърнала в „казионна организация на повикване“. От ръководената от близкия до управляващите Кирил Домусчиев конфедерация отговориха, че „ще продължи да гони търговците от храма“ и „няма да допуска търговия с влияние от нейно име“.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)