Планинското момиче. Дияна Василева, която разпространява българския фолклор в Холивуд

Готови… 3, 2, 1, камера! Така повечето от нас си представят всяка първа стъпка в киното. За народната певица Дияна Василева обаче сблъсъкът с големия екран започва не с обратно броене, а с българска народна песен. Днес нейният глас озвучава холивудската комедия на Саша Барън Коен “Борат 2”.

Светът на киното среща Дияна неочаквано. Месеци преди премиерата на „Борат 2“ тя е “заварена” от неочакван имейл от звуковия дизайнер на филма. Двамата общуват по Скайп, а младата певица скоро разбира, че е била избрана сред десетки други български гласове. “Всичко се случи много бързо. За три седмици подписах договор и записах музиката”, казва Дияна в интервю пред Свободна Европа.

         “ Разбрах, че съм
            записвала за „Борат 2“
            само ден преди филмът
            да излезе.

            Дияна Василева

Трите седмици не са лишени и от доза загадъчност. “Пазеха всичко в тайна. Не трябваше да казвам на абсолютно никого, че записвам за Холивуд”, казва Дияна. Тя научава, че гласът ѝ ще озвучава екранните приключения на казахстанския журналист Борат едва месеци след виртуалните срещи. “Разбрах, че съм записвала за „Борат 2“ само ден преди филмът да излезе”.

Младата певица обаче не е израснала на холивудския червен килим, а в българския град Перник. От дете Дияна намира вдъхновение в семейство на самородни музиканти – баща ѝ свири на акордеон, а дядо ѝ e майстор на гайдата. Тя “подхваща” пеенето още във втори клас, когато започва да учи солфеж и пиано в родния си град. “В нашето семейство традицията е на пиедестал. Българският фолклор е много ценен за нас”, казва Дияна.

Вече на 26 години, Дияна има зад гърба си няколко отличия от световната сцена и десетки участия на концерти в Европа и отвъд. Като част от ансамбъл “Тракия” тя работи с американския изпълнител Крис Корнел, а по същото време се включва в състава на група “Оратница”. “Един изпълнител може да живее в миналото сред фолклора, но трябва да пренесе емоцията по адекватен начин и в съвремието”, казва тя.

Участието на Дияна в хор “Мистерията на българските гласове” пък я среща с австралийската певица-композитор Лиса Джерард. “Когато пееш с тази жена се чувстваш все едно летиш. Прекрасно е”. Именно Джерард дарява Дияна с псевдонима “Момичето от планината” още при първия досег с гласа ѝ. “От тогава го усетих като свое име”, казва Дияна.

Дияна Василева и „Мистерията на българските гласове“

Псевдоним, но не само. Три обиколени континента и хиляди докоснати сърца по-късно, за “планинското момиче” най-ценното остава връзката с природата: “В планината чувствам природата и фолклора като едно цяло”.

Днес Дияна не само покорява Холивуд, но и десетки детски сърца. От няколко години тя е учител по музика и народно пеене на млади ентусиасти в детската градина. “Усещам го не като работа, а като мисия. За мен е важно децата от съвсем мънички да опознаят нашия фолклор”, казва тя.

“Ще пеем ли онази хубава песен за невестите?” е само един от любопитните въпроси, които сполитат Дияна по време на урок. Освен заниманията с деца, Дияна преподава и на “мечтатели” в чужбина, които копнеят да се докоснат до българското.

По пътя си към Холивуд Дияна не забравя традициите, с които е отраснала. “Най-голямата ми мечта е моята музика да се запази за бъдещите поколения”.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)