Планира се поетапно разхлабване на мерките. Само 6% от тестовете за COVID-19 са положителни

Здравните власти планират постепенно да разхлабят противоепидемичните мерки в следващите седмици. Това заяви в понеделник главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, който подчерта, че се наблюдава сериозно подобрение в данните за страната.

“До средата на януари ще видим какво се е случило по празниците, но моето впечатление като цяло е, че се спази един приличен режим на мерките и няма да има взривоподобно увеличаване на новите случаи”, каза Кунчев пред БНТ. Той добави, че решението за връщането на учениците от началните класове в училище е било взето трудно, както и че се съмнява скоро това да се случи и с по-големите.

Главният държавен здравен инспектор коментира, че получените нови 25 000 ваксини ще позволят започването на втория етап от имунизацията в страната, в който ще бъдат включени хората от домовете за възрастни и учителите. По думи на Кунчев ваксини ще бъдат доставяни всеки месец, а до края на януари ще започне много по-широка, по-масова имунизация, за което всеки може да бъде информиран от личния си лекар. Той добави, че цената за ваксините се равнява на 300 млн. лева.

Втората пратка от ваксината на Pfizer и BioNTech пристигна в понеделник и беше насочена по две направления: София – Пловдив – Бургас и Велико Търново-Варна, за да стигнат до регионалните здравни инспекции в страната. На летище София министърът на здравеопазването Костадин Ангелов обяви, че на 6 януари се очаква европейските здравни власти да излязат с решение за ваксината на Moderna.

В понеделник в страната бяха регистрирани 171 нови случаи, при направени 2650 теста. Това означава, че само 6.4% от тестовете са били положителни, което е рекордно ниска стойност в рамките на последните повече от 30 дни.

За лечение в болниците са настанени общо 4689 души, а 453 от тях са в интензивни отделения.

За последните 24 часа като излекувани са регистрирани 944 души, а починалите, които са били положителни за COVID-19, са 34.

От началото на март, когато бяха открити първите случаи в България заразените са общо 203 051 души, излекуваните са 122 411, а починалите – 7 678.

От началото на ваксинацията у нас са били имунизирани общо 4739 души.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)