Плановете за спасение на TerraUSD получават студен душ от големите инвеститори

Плановете за спасение на TerraUSD получават студен душ от големите инвеститори

Снимка: Bloomberg LP

Хората зад TerraUSD (UST), следения отблизо алгоритмичен стейбълкойн, който излезе от паритет с долара и донесе нови трусове на криптопазара, не успяват да спечелят доверието на инвеститорите с плана си за спасяването на монетата.

Преговорите са забуксували, след като различни водещи компании са били потърсени от различни страни, свързани с Terraform Labs, през последните дни, съобщават запознати пред Bloomberg, пожелали анонимност.

Още по темата

До Куон, главен изпълнителен директор на Terraform Labs, която стои зад блокчейна тера, многократно намекваше в Twitter за усилията за възстановяване на цената на стейбълкойна. На 10 май той заяви, че вече е „близо“ и насърчи последователите си да „останат силни“. Куон не е бил намерен за коментар.

От Terraform Labs пък са заявили, че не могат да коментират.

Според източници Alameda Research, Celsius, Galaxy Digital Holdings Ltd., Jane Street, Jump Crypto и Nexo са били компаниите, за които става въпрос.

От Celsius написаха в туит, че нямат ангажимент по въпроса, а от Nexo са потвърдили пред Bloomberg, че са били потърсени, но са предпочели да не участват. От Jane Street и Alameda са отказали коментар.

От Jump Crypto, чийто президент Канав Кария е член на организацията, свързана с тера, Luna Foundation Guard, също са отказали коментар. От Galaxy не са върнали отговор на запитване за коментар.

Спасителният план

Ситуацията е непостоянна и може да се промени в зависимост от пазарните условия, посочват източниците. Към 15:30 ч. българско време UST се търгува при цена от около 57 цента. Монетата луна, която е част от механизма за паритет на UST с долара, поевтинява с близо 98% за последните 24 часа, което значително затруднява усилията на Куон.

В четвъртък Terraform Labs съобщи, че предлага да „изгори“ оставащите си 371 млн. монети UST в рамките на спасителния си план. Общо настоящият план предвижда елиминирането на 1,39 млрд. токена, или 11% от снабдяването с UST. По-голямата част от тези токени са били генерирани през последните дни, за да абсорбират разпродажбите, коментират от Terraform Labs.

На потенциални инвеститори в рамките на една от предложените сделки от Luna Foundation Guard им е било предложено да купят свързания токен луна с 50% намаление спрямо спот цената. Това заяви Кумар Гуарав, основател и главен изпълнителен директор на Cashaa, пред Bloomberg в по-ранно интервю, но допълни, че компанията му няма да вземе участие.

По думите му поддръжниците на UST се надяват да наберат около 1,5 млрд. долара в подкрепа на монетата.

От Luna Foundation Guard не са отговорили на запитване за коментар.

https://www.investor.bg/


image0 (9K)