Пловдивският апелативен съд потвърди решението за предаване на Германия на младежа от колцентъра

Пловдивският апелативен съд потвърди решението за предаване на българския гражданин Н.А. на съдебните власти във Федерална република Германия с цел провеждане на наказателно производство, съобщиха за ЗАРАТА

Срещу него е издадена европейска заповед за арест от Районния съд в Бамберг.
Според посоченото в заповедта, Н.А. от месец април 2020 г. до месец юли 2021 г. работил в колцентър в София за търговска платформа. Правейки неверни твърдения по телефон и електронна поща, работещите за платформата подвеждали клиенти в Лайпциг, Берлин и други населени места в Германия да инвестират големи суми в различни финансови инструменти. Депозираните клиентски средства незабавно били разпределяни в сложна мрежа за пране на пари, разположена в цяла Европа. Немските власти твърдят, че Н.А. причинил щета на 40 пострадали лица, която е на обща стойност 1 700 000 евро.
Поради това апелативните съдии не приеха твърденията, направени в протеста на Окръжна прокуратура – Стара Загора и жалбата на исканото лице, че в европейската заповед за арест не е описано точно обвинението, повдигнато срещу Н.А. и следва да се откаже изпълнението и. Прокурорът от Апелативна прокуратура – Пловдив заяви, че не поддържа протеста, а решението на Окръжният съд в Стара Загора за предаване на лицето следва да се потвърди.
От властите в Германия са получени писмени гаранции, че след изслушване на исканото лице, то ще бъде върнато в България на наш граничен пункт, за изтърпяване на наложеното наказание, ако бъде признато за виновно по повдигнатото обвинение.
Съдът прие, че макар дейността да е частично осъществена на територията на страната ни, във ФРГ вече е образувано и се води наказателно производство за престъпления срещу немски граждани, които са довършени в Германия. В заповедта изрично е посочено, че измамите са осъществявани, посредством отдалечен достъп между извършителя и пострадалите, които са изключително и само граждани на Германия, в която държава са настъпили и вредите за тях.
Спрямо Н.А. е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“, до приключване процедурата му по предаване.
Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.
Това е втори български гражданин, който Апелативен съд – Пловдив предава въз основа на европейска заповед за арест, издадена от Районен съд Бамберг с идентично обвинение. През октомври миналата година на германските съдебни власти беше предаден И.Т. И по този случай магистратите приеха, че в България не е образувано наказателно производство спрямо исканото лице и следва да се отдаде приоритет на наказателната юрисдикция на издаваща заповедта държава – Германия.

ЗАБЕЛЕЖКА: Съгласно чл. 16 от НПК, обвиняемият се счита за невинен до завършване на наказателното производство с влязла в сила присъда.


image0 (9K)